Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (EKT): Απαραίτητη η περαιτέρω μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού

Lane (EKT): Απαραίτητη η περαιτέρω μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού
Οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών το επόμενο έτος αυξήθηκαν ραγδαία
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού και δεν ανακουφίζεται από τη ραγδαία πτώση της συνολικής αύξησης των τιμών, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, σε συνέδριο στη Ρίγα την Τετάρτη.
«Βλέπετε κάποια πρόοδο (στον υποκείμενο πληθωρισμό), αλλά όχι ακόμη αρκετή», τόνισε ο Lane.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε τώρα σε αυτήν την περίοδο διατήρησης των επιτοκίων σε σημαντικά υψηλά επίπεδα έως ότου αυτή η διαδικασία σημειώσει περαιτέρω πρόοδο».
Ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα στο 2,9% τον περασμένο μήνα από πάνω από 10% ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ο Lane σημείωσε ότι η αντιστροφή των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας από ένα χρόνο νωρίτερα ήταν ο κύριος μοχλός.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Η έρευνα της ίδιας της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη, έδειξε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών το επόμενο έτος αυξήθηκαν ραγδαία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμειναν σταθερές λίγο πάνω από τον στόχο της τράπεζας για τρία χρόνια.
Βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση του αποπληθωρισμού θα είναι οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να απορροφούν ορισμένες από τις σχετικά γρήγορες αυξήσεις των μισθών και να αποδεχτούν χαμηλότερα περιθώρια.
«Πρέπει να δούμε τα κέρδη να προσαρμόζονται», σημείωσε ο Lane.
«Όσο περισσότερες επιχειρήσεις απορροφούν αυξήσεις μισθών μέσω χαμηλότερων κερδών, αυτό θα βοηθήσει τον πληθωρισμό να μειωθεί και με τη σειρά του οι εργαζόμενοι δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν τόσο υψηλές αυξήσεις μισθών», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης