Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον πάγο τα όνειρα Zelensky: Στα... θρανία θα κάτσουν οι Ουκρανοί πιλότοι μέχρι να μάθουν τον χειρισμό των F-16 που έφτασαν από Ολλανδία

Στον πάγο τα όνειρα Zelensky: Στα... θρανία θα κάτσουν οι Ουκρανοί πιλότοι μέχρι να μάθουν τον χειρισμό των F-16 που έφτασαν από Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16 τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αν και με πολλούς όρους
Τηρώντας την ευρωπαϊκή υπόσχεση για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Ολλανδία ανέπτυξε πέντε F-16 από το οπλοστάσιό της στη Ρουμανία στις 7 Νοεμβρίου.
Το όνειρο πάντως δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα... καθώς χρειάζεται χρόνος για το εγχείρημα, ενώ ο πόλεμος καλά κρατεί... 
Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας (MoD) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αεροσκάφος έφτασε στην αεροπορική βάση Fetesti στη νοτιοανατολική Ρουμανία και θα χρησιμοποιηθεί από Ρουμάνους και Ουκρανούς πιλότους στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική εγκατάσταση των F-16. Το υπουργείο είπε ότι το εκπαιδευτικό κέντρο θα ανοίξει «σύντομα».
Η άφιξη του ολλανδικού αεροσκάφους στη νέα εκπαιδευτική εγκατάσταση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εισαγωγή των F-16 από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, έναν στόχο που το Κίεβο υποστήριξε από καιρό και τώρα υποστηρίζεται από μια ταυτόχρονη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά την ανακοίνωση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην Πλατφόρμα Χ, είπε: «Είμαι ευγνώμων στην Ολλανδία και στον @MinPres Mark Rutte που πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Σήμερα σηματοδοτεί ένα ορόσημο: πέντε ολλανδικά F-16 έχουν ήδη φτάσει στο εκπαιδευτικό κέντρο στη Ρουμανία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να καλωσορίσουμε τα F-16 στον ουρανό της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό».
Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται των ευρωπαϊκών προσπαθειών για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυνατότητες F-16, εκτός από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin που παρέχει εκπαιδευτική υποστήριξη και βοήθεια στη συντήρηση αεροσκαφών. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 12–18 F-16 για εκπαίδευση.
Ωστόσο, η μόνη προϋπόθεση για αυτό είναι ότι το αεροσκάφος που διατίθεται από την Ολλανδία θα παραμείνει ολλανδική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί μόνο στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Τα αεριωθούμενα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτές πιλότων F-16 σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, μετά το οποίο θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση Ουκρανών και Ρουμάνων πιλότων.
«Η Ολλανδία ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το EFTC και διαθέτει 12 έως 18 F-16 για το σκοπό αυτό», ανέφερε σε σημερινή δήλωση το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας. «Τα μαχητικά αεροσκάφη παραμένουν ιδιοκτησία της Ολλανδίας».
Μετά την παραλαβή των πέντε F-16 από την Ολλανδία στις 7 Νοεμβρίου, το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ολλανδία παρέχει τα F-16, η Lockheed Martin παρέχει τους εκπαιδευτές και η Ρουμανία παρέχει τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και την «υποστήριξη του κράτους υποδοχής».
Η Ολλανδία σχεδιάζει επίσης να εκπαιδεύσει το προσωπικό της στη συντήρηση των F-16. Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16 τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αν και με πολλούς όρους. Όπως είπε αρκετοί Ουκρανοί πιλότοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να πετάξουν το αεροσκάφος. Επιπλέον ανέφερε ότι η υποδομή στα ουκρανικά αεροδρόμια πρέπει να αναβαθμιστεί για να φιλοξενήσει τα μαχητικά ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει τη μεταφορά.
Η Ολλανδία και η Δανία θα μεταφέρουν 61 F-16 στην Ουκρανία.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F-16 συνεχίζεται

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ότι η εκπαίδευση είχε ήδη ξεκινήσει στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι μερικοί Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται σε F-16 στη Βάση Εθνικής Φρουράς Morris Air στο Tucson.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδεύονται σε προσομοιωτή πτήσης αεροσκάφους για να εξοικειωθούν και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στη λειτουργία του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-16.
Ο Oleksii Reznikov, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα χρειαστούν έξι έως επτά μήνες για να σταλούν τα F-16 στη χώρα λόγω του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση πιλότων και άλλο ζωτικής σημασίας προσωπικό υποστήριξης.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yuriy Ihnat, δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι σε λίγες εβδομάδες, οι Ουκρανοί πιλότοι θα αρχίσουν να πετούν με αληθινά αεροσκάφη F-16 υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών.
Αν και η εκπαίδευση επιταχύνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναθεώρησαν τον προβλεπόμενο χρόνο εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης ειδήσεων στις 31 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι η εκπαίδευση πιλότων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε αμερικανικά αεροσκάφη F-16 μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως εννέα μήνες.
«Αναμένουμε ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξαρτηθεί από τις ατομικές δεξιότητες των ίδιων των πιλότων, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα χρειαστούν από πέντε έως εννέα μήνες για να ολοκληρώσουν αυτό το πρόγραμμα», είπε ο Ράιντερ.
Η εκπαιδευτική προσπάθεια στη Ρουμανία θα προσθέσει παρόμοιες προσπάθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα φέρει την Ουκρανία ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο όνειρό της για τα F-16.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης