Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία: Ανακαλούνται προσωρινά ορισμένα προϊόντα της Coca-Cola, μετά τα κρούσματα δηλητηρίασης σε τρεις πόλεις

Κροατία: Ανακαλούνται προσωρινά ορισμένα προϊόντα της Coca-Cola, μετά τα κρούσματα δηλητηρίασης σε τρεις πόλεις
Η Γενική Επιθεώρηση δεν διευκρίνισε ποια και πόσα προϊόντα αφορά η ανάκληση
Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας διέταξαν σήμερα την Coca-Cola να ανακαλέσει ορισμένα προϊόντα της και της απαγόρευσαν προσωρινά να τα διανείμει στη χώρα, αφού αναφέρθηκαν πολλά κρούσματα δηλητηρίασης σε τρεις πόλεις.
«Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και καθώς υπάρχουν υποψίες για την ασφάλεια των προϊόντων (…) η Γενική Υγειονομική Επιθεώρηση απαγόρευσε προσωρινά στην εταιρεία τη διανομή (των προϊόντων) και διέταξε την ανάκληση ορισμένων» από αυτά, ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.
Δείγματα πολλών αναψυκτικών και μεταλλικού νερού που διανέμει η Coca Cola Κροατίας αναλύονται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα σήμερα.
Η Γενική Επιθεώρηση δεν διευκρίνισε ποια και πόσα προϊόντα αφορά η ανάκληση. Η εταιρεία όμως είπε ότι αποφάσισε να αποσύρει «προσωρινά» μια παρτίδα της Coca-Cola και δύο παρτίδες μεταλλικού, ανθρακούχου νερού. Στην ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται το κροατικό πρακτορείο Hina, σημειώνει πάντως ότι από τις δικές της αναλύσεις δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες στη διαδικασία παραγωγής ή στα ίδια τα προϊόντα.
Ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος δήλωσε νωρίτερα ότι ένας 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο στη Ριέκα, αφού κατανάλωσε ένα ύποπτο αναψυκτικό σε μια καφετέρια. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν πολλές άλλες δηλητηριάσεις στο Ζάγκρεμπ και το Βαράζντιν.
Ο πρώτος ασθενής νοσηλεύεται σε «σταθερή» κατάσταση και φέρει «σοβαρά τραύματα και κακώσεις στον γαστρεντερικό σωλήνα» λόγω κάποιων «διαβρωτικών» ουσιών. Άλλοι οκτώ άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία στο Ζάγκρεμπ αλλά όλοι τους παρουσιάζουν μόνο ελαφρά συμπτώματα.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι προς το παρόν μόνο για δύο από τους ασθενείς έχει εξακριβωθεί ότι η δηλητηρίασή τους οφειλόταν στο αναψυκτικό που κατανάλωσαν. Κατήγγειλε επίσης τα «ψεύδη» που διακινούνται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης περί πολλών δηλητηριάσεων, κυρίως στη Ριέκα, εκτιμώντας ότι σκοπός αυτών των αναρτήσεων είναι να προκαλέσουν «πανικό». «Γενικά, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, αλλά μόνο για επαγρύπνηση», είπε, καλώντας τους πολίτες να πίνουν νερό της βρύσης.
Ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής πώλησης αγροδιατροφικών προϊόντων, ο Fortenova, ανακοίνωσε ότι όλα τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά της Coca-Cola θα αποσυρθούν για προληπτικούς λόγους από τα ράφια των καταστημάτων του, εν αναμονή την «επίσημων ανακοινώσεων» για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης