Τελευταία Νέα
Διεθνή

AlArabiya: Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν είναι ανίκητα - Η Hezbollah κινητοποιεί ρωσικά αντιπλοϊκά συστήματα και πυραύλους Yakhont

AlArabiya: Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν είναι ανίκητα - Η Hezbollah κινητοποιεί ρωσικά αντιπλοϊκά συστήματα και πυραύλους Yakhont
«Ο Nasrallah δεν λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ» αναφέρει το αραβικό δίκτυο
Τα ισχυρά αντιπλοϊκά συστήματα που απέκτησε η λιβανέζικη Hezbollah από τη Ρωσία της δίνουν τα μέσα να ανταποκριθεί στην κρυφή απειλή του ηγέτη της κατά των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους οποιουδήποτε περιφερειακού πολέμου, λένε πηγές που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της ομάδας στο αραβικό δίκτυο AlArabiya.
Διόλου τυχαία, ο ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah προειδοποίησε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα η οργάνωσή του του επιφυλάσσει κάτι για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήδη από τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης Hamas - Ισραήλ.
Ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα της οργάνωσης, δύο πηγές στο Λίβανο που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέφεραν στο AlArabiya ότι ο Nasrallah υπανισσόταν τις πολύ βελτιωμένες δυνατότητες αντιπυραυλικών πυραύλων της Hezbollah, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού πυραύλου Yakhont με βεληνεκές 300 km (186 μίλια).
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών υποδεικνύουν εδώ και χρόνια ότι η Hezbollah απέκτησε πυραύλους Yakhont στη Συρία, αφού ανέπτυξε δραστηριότητα εκεί πριν από περισσότερο από μια δεκαετία για να βοηθήσει τον πρόεδρο Bashar al-Assad στην σύγκρουσή του ενάντια στις φιλοαμερικανικές δυνάμεις ανταρτών.
Παρόλα αυτά, η Hezbollah δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ επίσημα την κατοχή του όπλου.
Άλλωστε, το γραφείο Τύπου της σιιτικής ομάδας δεν απάντησε ούτε όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πηγές που επικαλείται το AlArabiya. 

Δεν ψεύδεται, ούτε υπερβάλλει ο Nasrallah

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον λέει ότι η ανάπτυξη δύο αεροπλανοφόρων της στη Μεσόγειο στοχεύει να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης, κρατώντας σε «απόσταση ασφαλείας» το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ομάδες όπως η Hamas, η Hezbollah και η Παλαιστινιακή Ισλαμιστική Τζιχάντ.
Όπως είναι φυσικό, η Ηezbollah αντιλαμβάνεται τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ως άμεση απειλή λόγω της δυνητικής χρήσης τους κατά των δυνάμεων της και κατά των συμμάχων της.
Ακόμα κι έτσι όμως, ο ηγέτης της Nasrallah τόνισε με κάποια βεβαιότητα ότι τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο «δεν μας τρομάζουν και δεν θα μας τρομάξουν».
«Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Και όπως αποδείχθηκε και κατά την ισραηλινο-λιβανέζικη σύγκρουση του 2006, o Nasrallah δεν λέει ποτέ ψέματα όταν υποστηρίζει ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε στόχους του αντιπάλου.
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας, ο Λευκός Οίκος δήλωσε μετά την ομιλία του Nasrallah την Παρασκευή ότι η Hezbollah δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο Hamas - Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήθελαν να δουν τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο.
Ως προς αυτό, ενδεικτικά του εύρους και των δυνατοτήτων του οπλοστασίου της οργάνωσης είναι τα λόγια της ανώνυμης πηγής που επικαλείται το AlArabiya.
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος είπε ότι οι αντιπλοϊκές δυνατότητες της Hezbollah είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ από το 2006, οπότε και η οργάνωση έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούσε να πλήξει θαλάσσιους στόχους στην Μεσόγειο - κάτι που έκανε με εντυπωσιακό -τότε- τρόπο πυρπολώντας ισραηλινά πλοία.
«Υπάρχει το Yakhont και φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από αυτό», τόνισε με νόημα η πηγή, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, η εν λόγω πηγή πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του όπλου από τη λιβανέζικη οργάνωση εναντίον εχθρικών πολεμικών πλοίων θα ήταν μία ένδειξη ότι η σύγκρουση έχει πλέον κλιμακωθεί σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης