Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η CIA σχεδιάζει την παράδοση της Γάζας στην Αίγυπτο - Απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις ο Sisi

WSJ: Η CIA σχεδιάζει την παράδοση της Γάζας στην Αίγυπτο - Απορρίπτει τις αμερικανικές προτάσεις ο Sisi
Ο διευθυντής της CIA William Burns το πρότεινε στον el-Sisi σε μια συνάντηση στο Κάιρο
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi απέρριψε την πρόταση του διευθυντή της CIA να διαχειριστεί την ασφάλεια στη Γάζα έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή αναλάβει την ευθύνη για τη Λωρίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο διευθυντής της CIA William Burns το πρότεινε στον el-Sisi σε μια συνάντηση στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Abbas Kamel.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο el-Sisi απάντησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η κυβέρνησή του δεν θα συνέβαλε επ' ουδενί στην εκδίωξη της Hamas από την εξουσία, επειδή τον χρειάζεται για να διατηρήσει την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ της χώρας του και της Γάζας. 

Ο κομβικός ρόλος του Burns στη Μέση Ανατολή - «Πιο σεβαστός κι από τον Biden»

Είναι μια πολύ λεπτή κατάσταση.
Προφανώς προσπαθούν να κρατήσουν μυστικές όλες τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, τα αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν πολύ πιο ανοιχτά για αυτή την πιθανή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Αμερικής και Κατάρ για μια τριήμερη ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να απελευθερωθούν 10 με 15 όμηροι που κρατούνται από τη Hamas και ενδεχομένως να πάρουν επίσης μια πλήρη λίστα με τα ονόματα όλων όσων κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα.
Το γεγονός ότι ο William Burns πηγαίνει στην περιοχή είναι σημαντικό.
Προφανώς, είδαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, έχουμε δει τον Υπουργό Εξωτερικών Blinken να πηγαίνει επανειλημμένα στην περιοχή.
Αλλά ο Burns είναι ίσως ο πιο σεβαστός Αμερικανός διπλωμάτης στην περιοχή.
Έχει πολύ στενούς δεσμούς με πολλούς από τους περιφερειακούς παίκτες, επομένως είναι πραγματικά σαν μυστικός διπλωμάτης, παρόλο που τώρα έχει θεσμικό ρόλο ως επικεφαλής της CIA.
Ο Burns ευρισκόμενος στο Κατάρ πιθανότατα θα αναλάβει το ρόλο του διαπραγματευτή, επιδιώκοντας την απελευθέρωση των ομήρων.
Αυτό θα είναι το επίκεντρο εκεί.
Τότε εκτιμάται ότι θα πάει και στην Ιορδανία.
Σημειώενται ότι ο βασιλιάς Abdullah σνόμπαρε πραγματικά τον Joe Biden, αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, όταν επισκέφθηκε την περιοχή τον Οκτώβριο.
Αλλά ο βασιλιάς Abdullah και ο Burns έχουν μια πολύ ιδιαίτερη, στενή σχέση.
Ο Bill Burns ήταν ο πρεσβευτής στην Ιορδανία όταν ο βασιλιάς ανέλαβε τον θρόνο.
Έτσι, θα προσπαθήσει να συνομιλήσει και με την Ιορδανία πιθανώς για το πώς θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί η πολιτική εξουσία στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης