Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται η αγορά της ηρωίνης παγκοσμίως – Μείωση καλλιέργειας της παπαρούνας στο Αφγανιστάν κατά 95%

Κλυδωνίζεται η αγορά της ηρωίνης παγκοσμίως – Μείωση καλλιέργειας της παπαρούνας στο Αφγανιστάν κατά 95%
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα το 2021, ηγούνται μιας εκστρατείας κατά της καλλιέργειας του φυτού από φέτος
Η δεκαετίες ιστορία της κατοχής, των συγκρούσεων και της φτώχειας του Αφγανιστάν είναι βαθιά συνυφασμένη με τον ρόλο του ως κύριος παγκόσμιος παραγωγός οπίου και ηρωίνης.
Σύμφωνα με τη νέα Έρευνα για το Όπιο στο Αφγανιστάν από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το 2023 σηματοδοτεί μια απότομη απομάκρυνση από αυτήν την αφήγηση, καθώς οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια παπαρούνας οπίου μειώθηκαν κατά 95% από πέρυσι.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα το 2021, ηγούνται μιας εκστρατείας κατά της καλλιέργειας του φυτού από φέτος.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Kathaina Buchholz της Statista, το ξαφνικό τέλος της καλλιέργειας παπαρούνας που παρείχε τα προς το ζην σε πολλούς στο Αφγανιστάν έχει θέσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε κίνδυνο ακόμη πιο δραστικής φτώχειας.
6416.jpeg
Στα όρια της φτώχειας οι αγρότες

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι Αφγανοί αγρότες που αναζητούσαν εναλλακτικές λύσεις επέλεξαν περισσότερη καλλιέργεια σιταριού ή άλλων δημητριακών, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να αναμένεται να κερδίσουν μόνο ένα κλάσμα του προηγούμενου εισοδήματός τους φέτος.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να έχει επιτρέψει στους αγρότες με μικρά αγροτεμάχια να μεταβούν σε καλλιέργειες υψηλότερης αξίας, αλλά αντ 'αυτού σε καλλιέργειες πιο αργής ανάπτυξης όπως το ρόδι ή το φιστίκι.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ πιστεύει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να αυξηθεί η επισιτιστική ασφάλεια και ακόμη και να διαφοροποιηθεί η οικονομία του Αφγανιστάν, ενώ παραμένουν αμφιβολίες εάν οι αγρότες θα αντισταθούν στην απαγόρευση τα επόμενα χρόνια καθώς οι επιπτώσεις του χαμένου εισοδήματος γίνονται εμφανείς.
Η πιθανή απόδοση οπίου έχει μειωθεί από 6.200 μετρικούς τόνους το 2022 σε μόλις 333 τόνους φέτος σε 10.800 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.
Αυτό θα μετατραπεί σε μόλις 24-38 τόνους εξαγόμενης ηρωίνης ποιότητας, σε σύγκριση με τους 350-580 τόνους που εκτιμάται για το 2022.
Η περισσότερη παπαρούνα καλλιεργούνταν σε επαρχίες όπως το Χελμάντ και η Κανταχάρ, που παρεμπιπτόντως είναι επίσης παραδοσιακά προπύργια των Ταλιμπάν.
Επίσης, η απομονωμένη ανατολική επαρχία Nangarhar και η δυτική επαρχία Badghis που συνορεύει με το Τουρκμενιστάν ήταν μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών.
31195.jpeg
Ο ρόλος των Ταλιμπάν

Το 2000 και το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν κάποτε περικόψει επιτυχώς την καλλιέργεια παπαρούνας, αλλά η απαγόρευση δεν τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ που τελικά οδήγησε την ομάδα να χάσει τότε την εξουσία της.
Μαζί με την καταστολή της καλλιέργειας παπαρούνας, οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προσπαθούν επίσης να περιορίσουν τη συγκομιδή της εφέδρας και άλλων μέσων παραγωγής μεθαμφεταμίνης.
Στοιχεία από το UNODC δείχνουν ότι κατασχέσεις μεθαμφεταμίνης στο Αφγανιστάν έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2022, οι αριθμοί κατασχέσεων είναι στο ίδιο επίπεδο και για τα δύο ναρκωτικά.
Η έκρηξη της μεθαμφεταμίνης είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στο Αφγανιστάν, η οποία έχει γίνει πιο σφοδρή από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία το 2021.
Οι διεθνείς κυρώσεις και η γενική απομόνωση της χώρας προκάλεσαν την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, την άνοδο των τιμών των τροφίμων και τη μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, οδηγώντας τον πληθυσμό στην αναζήτηση εναλλακτικών μέσων διαβίωσης.
Το φυτό εφέδρα αναπτύσσεται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα, καθιστώντας δυνατή σε περιοχές του Αφγανιστάν την άμεση συγκομιδή της πηγής εφεδρίνης και ψευδοεφεδρίνης.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ πιστεύει ότι η χρήση προκατασκευασμένης εφεδρίνης για την παραγωγή μεθαμφεταμίνης είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένη στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης