Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιλέξιμος για την ΕΚΤ ο γερμανικός Scope Ratings που αναβάθμισε την Ελλάδα - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Επιλέξιμος για την ΕΚΤ ο γερμανικός Scope Ratings που αναβάθμισε την Ελλάδα - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Η Scope, με έδρα τη Γερμανία, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης που λαμβάνει την αναγνώριση της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Να συμπεριλάβει τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στον «κατάλογο των συναφών εταιρειών» που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της, καθώς ο γερμανικός οίκος ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.
Η Scope, με έδρα τη Γερμανία, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης που λαμβάνει την αναγνώριση της ΕΚΤ, μαζί με τους αμερικανικούς κολοσσούς Moody's, S&P και Fitch και τον καναδικό DBRS Morningstar.
Η αξιολόγηση της Scope θα γίνεται δεκτή για τίτλους που αποτελούν μέρος των πιστωτικών πράξεων της ΕΚΤ, εκτός από τους τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία (ABS).
Η αλλαγή, η οποία ακολουθεί χρόνια μελέτης και διαβουλεύσεων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες που την απαρτίζουν, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον οίκο Scope.
Η Norges Bank υπέγραψε την αποδοχή των αξιολογήσεών της πέρυσι, ενώ η Riksbank της Σουηδίας επέλεξε να τις χρησιμοποιήσει για εταιρικά ομόλογα το 2020.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Ειδικότερα,  όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ στις 2 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της, αποφάσισε να αποδεχθεί τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope Ratings GmbH (Scope Ratings) ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF).
Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.
Ωστόσο, η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. 
Επομένως η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.
Η ανάλυση του οργανισμού με έδρα το Βερολίνο θα είναι πλέον επιλέξιμη μαζί με τέσσερις μακροχρόνιους ανταγωνιστές: DBRS Morningstar, Fitch Ratings, Moody's Investors Service και S&P Global.
Οι αξιολογήσεις για τους τίτλους που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της, οπότε δεν είναι επιλέξιμες για σκοπούς νομισματικής πολιτικής "προς το παρόν", δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

Scope: Ψήφος εμπιστοσύνης από την ΕΚΤ

Η Scope ιδρύθηκε το 2011, με στόχο να προσφέρει "πιστωτική έρευνα και αξιολογήσεις από μια σαφώς ευρωπαϊκή προοπτική" και "μια εναλλακτική άποψη σε σχέση με τους βορειοαμερικανικούς οίκους αξιολόγησης", σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
"Ευχαριστούμε την ΕΚΤ για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε με την αποδοχή της Scope ως τον πρώτο ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης στο πλαίσιο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος", ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Scope, Florian Schoeller.
"Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή εγχώρια υποδομή κεφαλαιαγοράς για να στηρίξει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της".
 
Η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω οίκος αξιολόγησης, ήταν ο πρώτος μεγάλος που τον περασμένο Αύγουστο αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατατάσσοντας την στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook), με αιτιολογικό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής τους ικανότητας αυτή την περίοδο, καθώς η κληρονομιά του χρέους από την πανδημία μαζί με τις αυξανόμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις φέρνουν τα δημόσια οικονομικά στο επίκεντρο της προσοχής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Η Γαλλία υποβαθμίστηκε τον Απρίλιο από τον οίκο Fitch, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να κινδυνεύει με αξιολόγηση "junk" από τον οίκο Moody's.

Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση

Εξαιρετικά θετική είδηση για την Ελλάδα αποτελεί η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιλάβει την Scope Ratings στους αναγνωρισμένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Η Scope Ratings έχει ήδη αναβαθμίσει από τον περασμένο Αύγουστο το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, όπως τονίζουν. 
Το ίδιο έπραξε ο επίσης αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία και στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης