Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Δημιουργήθηκε νέο νησί μετά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη

Ιαπωνία: Δημιουργήθηκε νέο νησί μετά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη
Η πρόσφατη δημιουργία του μικρού αυτού νησιού αποδεικνύει πως επανήλθε στην περιοχή η μαγματική δραστηριότητα

Το ήδη πλούσιο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας απέκτησε ένα ακόμη νησί, μετά από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, η οποία δημιούργησε μια νέα έκταση.
Το μικροσκοπικό νησί προέκυψε μετά από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα κοντά στο νησί Ιβότο, μέρος της συστάδας νησιών Ογκασαβάρα στον δυτικό Ειρηνικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Φουκάσι Μαένο, από το Ινστιτούτο έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε πως μια σειρά φρεατομαγματικών εκρήξεων -που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ μάγματος και νερού- σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Ιβότο, σχηματίζοντας μια νέα εδαφική μάζα διαμέτρου 100 μέτρων.
O Μαένο, ο οποίος είχε πετάξει πάνω από το σημείο στα τέλη Οκτωβρίου, σημείωσε στο πρακτορείο Kyodo πως κάθε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, εκτοξεύονταν σε ύψος άνω των 50 μέτρων νέφη καπνού και τέφρας.

Επίσης, λόγω της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας, εκσφενδονίζονταν στον αέρα μεγάλα κομμάτια βράχου, ενώ το σημείο είχε αλλάξει χρώμα, λόγω της καφέ ελαφρόπετρας που επέπλεε σε μεγάλη ποσότητα στη θαλάσσια αυτή περιοχή.
Σύμφωνα με τον Μαένο, η πρόσφατη δημιουργία του μικρού αυτού νησιού αποδεικνύει πως επανήλθε στην περιοχή η μαγματική δραστηριότητα.
Το νέο νησί ενδέχεται να μεγαλώσει σε έκταση και να αλλάξει σχήμα, αν συνεχιστούν οι εκρήξεις, όπως επίσης μπορεί να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα, σύμφωνα με τον Guardian.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης