Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία ενέκρινε τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο - Έσοδα 220 δισ. δολ. παγκοσμίως

Η Γερμανία ενέκρινε τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο - Έσοδα 220 δισ. δολ. παγκοσμίως
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τον φόρο για όλα τα κέρδη που πραγματοποιούν παγκοσμίως
Την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας για να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλλουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν αυτό το επίπεδο φόρου για όλα τα κέρδη που πραγματοποιούν παγκοσμίως, ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής των κερδών.
Το 2021 σχεδόν 140 χώρες αποδέχτηκαν τη μια συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που πρόκειται να εφαρμόσουν από το επόμενο έτος για να αποτρέψουν μεγάλες εταιρείες όπως η Google της Alphabet ή η Amazon να αποφύγουν τη φορολογία μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία.
Αυτό θα ισχύει για όλες αυτές τις εταιρείες και τους μεγάλους εγχώριους ομίλους με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ (800 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
Η αύξηση αναμένεται να συγκεντρώσει 220 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για τις κυβερνήσεις που έχουν στενότητα μετρητών μετά την πανδημία COVID-19 και πασχίζουν να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής, αν και η διαδικασία επικύρωσης έχει συναντήσει εμπόδια σε διάφορες χώρες.
Τον περασμένο Δεκέμβριο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια κοινή οδηγία για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του φόρου εντός της ΕΕ, και η εν λόγω οδηγία πρέπει να περάσει σε εθνικό δίκαιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νόμος εγκρίθηκε στη Γερμανία με την υποστήριξη όλων των κομμάτων του συνασπισμού και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης