Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρηματιστήριο της Μόσχας: Στο 49% η άνοδος από την αρχή του χρόνου - Αυξάνονται οι δημόσιες εγγραφές

Χρηματιστήριο της Μόσχας: Στο 49% η άνοδος από την αρχή του χρόνου - Αυξάνονται οι δημόσιες εγγραφές
Το ρωσικό Χρηματιστήριο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Aξιοσημείωτες ήταν οι δημόσιες εγγραφές εταιρειών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 στη Χρηματιστήριο της Μόσχας, και που περιλαμβάνουν από κατασκευαστές βότκας μέχρι επιχειρήσεις χρυσού και ενεχειροδανειστήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, έξι εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο της Μόσχας φέτος, πουλώντας συνολικά μετοχές αξίας 12,4 δισεκατομμυρίων ρούβλια ή 130 εκατομμυρίων δολάρια.
Το συγκεκριμένο νούμερο αντιπροσωπεύει άλμα στις δημόσιες εγγραφές σε σύγκριση με το 2022, χρονιά κατά την οποία μόνο μία ρωσική εταιρεία είχε εισέλθει στο χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό Χρηματιστήριο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε για πρώτη φορά την λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία πέρυσι.
Ο δείκτης MOEX Russian Index έκλεισε στις 3.239 μονάδες την Παρασκευή, 10/11 σημειώνοντας αύξηση 49% από τα επίπεδα στην αρχή του έτους.
Η άνοδος αυτή δίνει κίνητρα σε όλους τις κατηγορίες επιχειρήσεων να κάνουν το ντεμπούτο τους στην κεφαλαιαγορά.

Έρχονται κι άλλες δημόσιες εγγραφές

Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Yahuralzoloto δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημόσια εγγραφή αργότερα εντός του Νοεμβρίου προσφέροντας μερίδιο 5% στους επενδυτές.
Η Kaluga Distiller Kristal, ρωσική εταιρεία που παρασκευάζει βότκα, και η Mosgorlambard, μια αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα πραγματοποιήσουν δημόσια εγγραφή στο εγγύς μέλλον.
Άλλες πέντε εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του έτους, υποθέτοντας ότι οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν στο ίδιο μοτίβο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στο ρωσικό χρηματιστήριο τροφοδοτείται από μικρούς traders οι οποίοι έχουν βάλει μετρητά στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Οι μικροεπενδυτές έχουν πλέον οκτώ φορές μεγαλύτερο ποσό μετρητών στην αγορά από τα αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Πέντε εταιρείες σχεδιάζουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του έτους, υποθέτοντας ότι η αγορά θα παραμείνει ανοδική, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι δυτικοί οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει την ισχύ του ρωσικού χρηματιστηρίου, επικαλούμενοι ότι οι ξένες εισροές και εκροές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έχουν παγώσει.
Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές δεν επιτρέπεται να εξαργυρώσουν τις συμμετοχές τους, κάτι που στηρίζει τεχνητά την αγορά, σύμφωνα με δύο ερευνητές του Yale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης