Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή στη Γάζα: Πολεμική ζώνη τα νοσοκομεία, εκτός λειτουργίας το Al Shifa, ανοίγουν ομαδικούς τάφους

Σφαγή στη Γάζα: Πολεμική ζώνη τα νοσοκομεία, εκτός λειτουργίας το Al Shifa, ανοίγουν ομαδικούς τάφους
Οι παλαιστινιακές αρχές σχεδιάζουν εντός της μέρας να ανοίξει ομαδικούς τάφους για να θάψει τους εκατοντάδες νεκρούς που βρίσκονται στο συγκρότημα.
Σχετικά Άρθρα
Επίκεντρο της σφοδρών μαχών που διεξάγονται πια μέσα στην Πόλη της Γάζας είναι η γειτονιά Al Nasr, όπου βρίσκονται τα μεγάλα παλαιστινιακά νοσοκομεία.
Εκεί κατά τον ισραηλινό στρατό, βρίσκεται το «κέντρο» της δομής της Hamas, που χρησιμοποιεί ένα δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων.
Από το Σαββατοκύριακο 11-12/11,  διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων.

ΠΟΥ: Χάσαμε την επαφή με το προσωπικό του Al Shifa

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tendros Adanom Gebreghesus εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Al Shifa στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θύλακα που πλήττεται διαρκώς.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Al Shifa, το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.
Δυο νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα «πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Δρ. Mohamed Ubaid, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X (το πρώην Twitter).
Στο τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία, πρόσθεσε.
«Άλλος ασθενής πέθανε επειδή ο μηχανικός αναπνευστήρας του σταμάτησε» εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στο νοσοκομείο η κατάσταση είναι ολοένα πιο επισφαλής: «δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε φαγητό» στο Al Shifa, είπε.
Το πρωί της Κυριακής 12/11 το μεγαλύτερο μέρος του νοσκομείο Al Shifa είχε αδειάσει αλλά μέσα παρέμενα κάπου 600 ασθενείς που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού.
Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας σχεδιάζει εντός της μέρας να ανοίξει ομαδικούς τάφους για να θάψει τους εκατοντάδες νεκρούς που βρίσκονται στο συγκρότημα.
nekroi_1.PNG

Υπό ασταμάτητα πυρά

«Τα πυρά δεν σταματούν καθόλου, τα αεροπορικά πλήγματα είναι ακατάπαυστα, όπως και οι οβίδες του πυροβολικού», αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που βρίσκεται μέσα στο ίδρυμα.
Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Jihand, σύμμαχος της Hamas, επιβεβαίωσε πως «μαχητές της ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από το συγκρότημα» του νοσοκομείου Al Shifa, με ισραηλινούς στρατιώτες.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Al Shifa είναι «αληθινά καταστροφική», συνόψισε η Anne Taylor, η επικεφαλής της αποστολής των MSF στα παλαιστινιακά εδάφη.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του νοσοκομείου Mohaned Abu Salmiya, ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη νύχτα ότι «το νοσοκομείο είναι εντελώς περικυκλωμένο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από αυτό».
ότι το προσωπικό «δεν μπορεί να εργαστεί» και ότι «τα πτώματα, που είναι δεκάδες», δεν μπορούν καν να «ενταφιαστούν», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής ζήτησε «η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».
shifa.PNG

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί ότι σκοπεύει να «απομακρύνει εσπευσμένα τα βρέφη» από το νοσοκομείο Al Shifa και να τα μεταφέρει σε «πιο ασφαλές νοσοκομείο» και η συνοριακή αρχή της Γάζας δήλωσε ότι το πέρασμα της Rafah στην Αίγυπτο θα ανοίξει ξανά την Κυριακή για τους κατόχους των ξένων διαβατηρίων.
Την Κυριακή 12/11, 37η ημέρα του πολέμου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης