Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένη η Ρωσία με το Bloomberg: Γράφει ανοησίες και παραλογισμούς για Putin – Τι προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση του Κρεμλίνου

Οργισμένη η Ρωσία με το Bloomberg: Γράφει ανοησίες και παραλογισμούς για Putin – Τι προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση του Κρεμλίνου
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε η Ρωσία στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης για δημοσίευμα που αφορά τον Putin και το Καζακστάν
Σχετικά Άρθρα
Έντονα αντέδρασε το Κρεμλίνο σε δημοσίευμα του Bloomberg, που αφορά στη σχέση της Ρωσίας με το Καζακστάν.
Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι το Καζακστάν αποτελεί την «πίσω αυλή» του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Οργισμένη ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος έκανε λόγο για καθαρή παραπληροφόρηση.
Είναι παραλογισμός και πόλεμος πληροφοριών, σημείωσε ο Peskov για να προσθέσει: «Όλα αυτά είναι ανόητα.
Όλα αυτά είναι πόλεμος πληροφοριών και ούτω καθεξής», είπε ο στενός συνεργάτης του Putin στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.

Οι ύποπτες επιδιώξεις της Δύσης στην Κεντρική Ασία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διέκρινε στο δημοσίευμα του Bloomberg ύποπτα κίνητρα, που σχετίζονται με τις επιδιώξεις της Δύσης στην Κεντρική Ασία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει τα σχέδιά της να απωθήσει τη Ρωσία από την Κεντρική Ασία και τον Νότιο Καύκασο, δήλωσε την Κυριακή (12/11/2023) ο Lavrov.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει τις προθέσεις της να περιορίσει τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο και να την απωθήσει από την Κεντρική Ασία και τον Νότιο Καύκασο.
Αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες.
Ήμασταν ιστορικά παρόντες εδώ και δεν θα φύγουμε από εδώ. πουθενά.
Οι εταίροι και σύμμαχοί μας το γνωρίζουν καλά αυτό», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Αντισταθμίζουμε τους κινδύνους»

Η Ρωσία διαβλέπει, πως η Δύση προσεγγίζει ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας με δήθεν φιλικούς όρους, προκειμένου να εκδιώξουν τη Ρωσία από την περιοχή.
«Η συλλογική Δύση έχει τα δικά της σημεία εστίασης.
Συνήθως έχουν φιλικούς όρους και όχι για χάρη τους.
Προσπαθούν να έχουν φιλικούς όρους, εκδιώκοντας τη Ρωσία από συγκεκριμένες περιοχές.
Γνωρίζουμε αυτή τη λογική και την έχουμε συνηθίσει.
Αλλά μάθαμε επίσης να οικοδομούμε τους δεσμούς μας με τρόπο ώστε να αντισταθμίζουμε αυτούς τους κινδύνους», επισημαίνει το Κρεμλίνο αναφορικά με τα σχέδια της Δύσης για την Κεντρική Ασία.

putin_kazakstan.jpg
Οργή και στο Καζακστάν

Οργισμένα αντέδρασε και το Καζακστάν στο δημοσίευμα του Bloomberg που συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Serik Zhumangarin δύσκολα μπορούσε να κρύψει την ενόχλησή του, όταν ρωτήθηκε αν το Καζακστάν είναι η «πίσω αυλή» της Ρωσίας.
Ο Zhumangarin δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι κουρασμένη από τέτοιου είδους δημοσιεύματα του Bloomberg, που ισχυρίζεται ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στις σχέσεις της με τη Ρωσία, και ως εκ τούτου ο χαρακτηρισμός της «πίσω αυλής» είναι αυτός που ταιριάζει στην Αστάνα.
«Για τι πράγμα μιλάτε;
Ποια πίσω αυλή, ποιανού πίσω αυλή;
Όλα αυτά είναι απλώς ανoησίες», είπε για να προσθέσει: «Το Καζακστάν δεν είναι η αυλή κανενός, είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με μακρά ιστορία».
Ο Zhumangarin είπε ότι το Καζακστάν και η Ρωσία είναι επί του παρόντος απασχολημένες με την επίλυση πολλών «καθαρά πρακτικών» οικονομικών ζητημάτων, για παράδειγμα σχετικά με τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων του Καζακστάν μέσω της Ρωσίας.
«Τα συμφέροντα της χώρας μας στο σχήμα της Ευρασιατικής συνεργασίας είναι ιερά.
Δεν είμαστε πίσω αυλή», ξεκαθάρισε.

Στενοί δεσμοί στον μετασοβιετικό χώρο

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σε πριν από το ταξίδι του στο Καζακστάν ότι ορισμένες χώρες ενεργούν με τρόπο που «στοχεύει άμεσα» στην αποδυνάμωση της ισχύος στον μετασοβιετικό χώρο και προέτρεψε τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) - ενός περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποτελείται από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες - να ενισχύσουν τη συλλογική τους ασφάλεια.
«Οι ενέργειες ορισμένων χωρών έχουν άμεσο στόχο να κλονίσουν τη νόμιμη εξουσία, την κοινωνική σταθερότητα και τις παραδοσιακές αξίες στις χώρες της ΚΑΚ, να παραβιάσουν τους παραδοσιακούς στενούς εμπορικούς, συνεργατικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι γείτονές της αντιμετωπίζουν κοινές απειλές που κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως το οργανωμένο έγκλημα, τον ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg ισχυρίζονται ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θέλουν να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες κρατώντας παράλληλα τη Ρωσία στο πλευρό τους.
Η Δύση κατηγορεί τις χώρες αυτές, επειδή δεν έχουν καταδικάσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Απείχαν από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη της επιχείρησης και της προσάρτησης των νέων ρωσικών περιοχών.
Επίσης η Δύση, που οι κυρώσεις της έχουν γυρίσει boomerang, εγκαλεί το Καζακστάν και άλλα κράτη ότι βοηθούν τη Ρωσία.
Ισχυρίζονται ότι ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στην Κεντρική Ασία στη συνέχεια διοχετεύονται στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης