Τελευταία Νέα
Διεθνή

OHE και ΗΠΑ κατά του Netanyahu για το μέλλον της Γάζας: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο – Παράνομη η απομάκρυνση των κατοίκων

OHE και ΗΠΑ κατά του Netanyahu για το μέλλον της Γάζας:  Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο – Παράνομη η απομάκρυνση των κατοίκων
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή ήταν σε θέση να αναλάβει την ηγεσία στη Γάζα και το Ισραήλ συμφώνησε να διαπραγματευτεί σοβαρά μια λύση δύο κρατών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο António Guterres
Φρένο στα σχέδια του Netanyahu για διαρκή στρατιωτική κατοχή της Γάζας βάζει ο ΟΗΕ ενώ προηγήθηκε παρέμβαση των ΗΠΑ όπου καταγράφεται ρήξη όσον αφορά τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης που θέτουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια ειρήνευσης και λύσης «δύο κρατών» για το παλαιστινιακό.
To πιο προτιμότερο σενάριο για τη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν η επιστροφή της στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA), δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή ήταν σε θέση να αναλάβει την ηγεσία στη Γάζα και το Ισραήλ συμφώνησε να διαπραγματευτεί σοβαρά μια λύση δύο κρατών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.
Ο Guterres τόνισε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την PNA και ορισμένες αραβικές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τη Γάζα παρουσία ισραηλινών δυνάμεων.
Θα ήταν επίσης «πολιτικά ευαίσθητο», επισήμανε.
Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητη μια «μεταβατική περίοδος»
Μεταξύ άλλων, τάχθηκε επίσης κατά της μετατροπής του θύλακα σε «προτεκτοράτο του ΟΗΕ».'
Παράλληλα, ο Guterres υποσχέθηκε, μαζί με άλλους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, να συμμετάσχει στην οργάνωση της μεταβατικής περιόδους, με αποτέλεσμα η Λωρίδα της Γάζας να τεθεί υπό τον έλεγχο της PNA.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν προέβλεψε πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση των IDF (του ισραηλινού στρατού) , την οποία επικρίνει δημόσια ότι παραμελεί τις ζωές και τις ανάγκες των αμάχων.

Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν τη Λωρίδα της Γάζας να καταλαμβάνεται εκ νέου είτε να μειώνεται στο μέγεθός της ή να εκδιώκονται οι κάτοικοι της από τα σπίτια τους, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
Η δήλωση αυτή είναι μια ευθεία αμφισβήτηση της δήλωσης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι δεν θα δεχθεί να παραδώσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας και ότι θα ήθελε τη δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης γνώμης.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, η πορεία προς τα εμπρός - οι βασικές αρχές της πορείας προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρες...
Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας, κανένας βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού.
Η Γάζα δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τρομοκρατία στο μέλλον και το έδαφος της Γάζας δεν πρέπει μειωθεί», είπε ο Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την επανένωση του ελέγχου μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας υπό την παλαιστινιακή ηγεσία, πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι το μέλλον του θύλακα θα εξαρτηθεί από τον παλαιστινιακό λαό και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις Netanyahu 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου αντίθετος στην προοπτική να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmud Abbas τη διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου), δεν την έχει ακόμη καταδικάσει (…) Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο εκεί πέρα (σ.σ. στη Γάζα).
Αλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Χρειάζεται πλήρης έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, με τη δυνατότητα να μπαίνουμε όποτε θέλουμε για να διώχνουμε τους τρομοκράτες που μπορεί να επανεμφανιστούν», επέμεινε.
«Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία που θα διδάσκει στα παιδιά της το μίσος για το Ισραήλ, το μίσος για τους Ισραηλινούς», συνέχισε ο Netanyahu.
«Την επόμενη ημέρα η Γάζα θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα υπάρχει πλέον απειλή προερχόμενη από τη Γάζα για το Ισραήλ.’
Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε οριστικά ότι σε κάθε μέρος η ασφάλεια του οποίου δεν ελέγχεται από το Ισραήλ θα επιστρέψει ο τρόμος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Δυτική Οχθη», είπε ο Netanyahu αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας μέχρι και την «καρδιά» πόλεων που θεωρητικά ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης