Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιες διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά της κυβερνητικής συμφωνίας του Sanchez με τους Καταλανούς

Τεράστιες διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά της κυβερνητικής συμφωνίας του Sanchez με τους Καταλανούς
Η κυβέρνηση εξασφάλισε την Πέμπτη (9/11) συμφωνία με το αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα Junts που περιλαμβάνει την αμνήστευση Καταλανών αποσχιστών ηγετών
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (12/11/2023) σε όλη την Ισπανία κατά των σχεδίων του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Pedro Sanchez να δώσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για άλλη μια θητεία.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε την Πέμπτη (9/11) συμφωνία με το αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα Junts, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου που θα χορηγεί αμνηστία σε όσους καταδικάσθηκαν για την απόπειρα να αποσχιστεί η Καταλονία από την Ισπανία το 2017.
Η συμφωνία προκάλεσε αναταραχή σε όλη τη χώρα, με τους συντηρητικούς αντιπάλους του Sanchez να τον κατηγορούν ότι έβαλε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου για το δικό του πολιτικό όφελος.
«Δεν θα σωπάσουμε μέχρι να γίνουν νέες εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Alberto Núñez Feijóo στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με τις αρχές, 80.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Μαδρίτη, ενώ το PP, που είχε καλέσει για διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός ήταν πιο κοντά στο ένα εκατομμύριο.
Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας και της ΕΕ, καθώς και πανό με συνθήματα όπως «Σεβαστείτε το Σύνταγμα».

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις

Στη Βαρκελώνη, η τοπική αστυνομία ανέφερε πως 6.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ οι διαδηλωτές έφθασαν τους 30.000 στη Γρανάδα και τους 50.000 στη Σεβίλλη, σύμφωνα με τις αρχές. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Μάλαγα, την Πάλμα και τη Βαλένθια.
Μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου όπου το Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, διεξήγαγαν επί εβδομάδες διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα περιλαμβανομένης της πλατφόρμας της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar και καταλανικών, γαλικιανών και βασκικών εθνικιστικών κομμάτων.
Η επιβεβαιωμένη υποστήριξη του Junts, όπως και του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, θα δώσει στον Sanchez την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, που αριθμεί 350 βουλευτές, στην ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τις ερχόμενες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης