Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Μπορεί η παραίτηση του πρωθυπουργού Costa να οφείλεται σε λάθος απομαγνητοφώνηση; - Η γκάφα της Αστυνομίας

Πορτογαλία: Μπορεί η παραίτηση του πρωθυπουργού Costa να οφείλεται σε λάθος απομαγνητοφώνηση; - Η γκάφα της Αστυνομίας
Εφόσον όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του δικηγόρου του, Magalhães e Silva, ευσταθούν, θα πρόκειται για σοβαρότατο λάθος που θα επηρεάσει την υπόθεση δικαστικά και πολιτικά
Σχετικά Άρθρα
Μια μεγάλη ανατροπή στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στην Πορτογαλία οδηγώντας στην παραίτηση του πρωθυπουργού Antonio Costa, φέρνει η νέα αποκάλυψη του πορτογαλικού πρακτορείου ειδήσεων LUSA , ότι δηλαδή η αστυνονία έκανε λάθος στο όνομα και ο εμπλεκόμενος δεν είναι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η αστυνομία έκανε λάθος στην απομαγνητοφώνηση κρίσιμων συνομιλιών του συλληφθέντα (και στενού φίλου του πρωθυπουργού) Matsado και έγραψε Antonio Costa (πρωθυπουργός) και όχι Antonio Costa Silva (υπουργός Οικονομικών) στις συνομιλίες που που κατέγραφαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο δικηγόρος του παραιτηθέντα πρωθυπουργού, αυτή η συνομιλία είναι και η μοναδική στη δικογραφία που καταγράφεται το όνομα του Antonio Costa. Εφόσον όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του δικηγόρου του, Magalhães e Silva, ευσταθούν, θα πρόκειται για σοβαρότατο λάθος που θα επηρεάσει την υπόθεση δικαστικά και πολιτικά.
Το πρόσωπο που φέρεται να υπέδειξε το λάθος είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Antonio Costa, "ο ίδιος ο συλληφθείς Λασέρντα Ματσάδο, που υπέδειξε στην Εισαγγελία ότι υπήρξε λάθος και η Εισαγγελία το αναγνώρισε".
Αυτή τη δήλωσε έκανε ο δικηγόρος καθώς έμπαινε στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Campus de Justiça στη Λισαβόνα.
Το λάθος εντοπίζεται στην απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας, που είναι προϊόν παρακολούθησης, μεταξύ του πρώην διευθυντή του Start Campus Afonso Salema και του Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάδο, κατά την οποία ο πρώτος ζητά από τον δεύτερο να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να παρέμβει σε μια αλλαγή στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας. "Αυτό που λέει ο Λασέρντα Ματσάδο είναι ότι "θα βρω έναν τρόπο να μιλήσω" - και αυτό μεταγράφεται - στον Antonio Costa. Τώρα αυτό είναι παράλογο. Ο Λασέρντα Ματσάδο, αν ήθελε να μιλήσει στον Antonio Costa θα έπαιρνε το κινητό του και θα τον καλούσε.
Αυτό που διακυβευόταν ήταν να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομίας, Antonio Costa Silva", εξήγησε ο δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι το όνομα "Silva" ακούγεται καθαρά στην υποκλαπείσα συνομιλία.
Ο Antonio Costa ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία όταν οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο γραφείο του καθώς και σε σπίτια και γραφεία υπουργών της κυβέρνησής του, για υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με τις εξορύξεις λιθίου και τις εγκαταστάσεις "πράσινου" υδρογόνου.
Μάλιστα συνελήφθη ο προσωπάρχης του, Βίτορ Εσκαρία καθώς και ο στενός του φίλος και κουμπάρος του Antonio Costa, Diogo Matsado.

Ποιος είναι ο Matsado

Αφού διορίστηκε πρωθυπουργός το 2015, ο Costa στράφηκε στον Matsado για να διαπραγματευτεί την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της αεροπορικής εταιρείας TAP, η οποία ήταν τότε στα χέρια μιας κοινοπραξίας με επικεφαλής τον David Neeleman, ιδιοκτήτη της αεροπορικής εταιρείας Azul.
Στο ρεπορτάζ της ισπανικής El Pais για τις σχέσεις του Costa με τον συλληφθέντα πλέον για το σκάνδαλο διαφθοράς, αποκαλύπτεται ότι δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον διόρισε διαχειριστή αεροπορικών εταιρειών, μετά την επανακρατικοποιήση του αερομεταφορέα.
Ο Κόστα τοποθέτησε επίσης τον Λασέρντα υπεύθυνο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κατάρρευσης της Banco Espírito Santo και της διαμάχης στην Πορτογαλική Τράπεζα Επενδύσεων (BPI) μεταξύ της επενδύτριας Ιζαμπέλ ντος Σάντος από την Αγκόλα και της τράπεζας CaixaBank.
Ο Matsado, ο οποίος δεν έγινε ποτέ μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε εργαστεί στην ομάδα του Costa κατά την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Αντόνιο Γκουτέρες. Ξεκινώντας το 2002, αφοσιώθηκε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως διαχειριστής εταιρειών που συνδέονται με τις τράπεζες, την ενέργεια και τις αεροπορικές εταιρείες.
Όταν ο Costa έγινε πρωθυπουργός, ο φίλος του απέκτησε σταθερή παρουσία στο πλευρό του χωρίς ποτέ να αναλάβει επίσημο αξίωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης