Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην απουσία δυτικών κεφαλαίων - Μειωμένες IPO το 2023

Οι ρωσικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην απουσία δυτικών κεφαλαίων - Μειωμένες IPO το 2023
Το 2023, οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει συνολικά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ρούβλια σε δημόσιες εγγραφές και απευθείας εισαγωγές
Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Uzhuralzoloto (UGC) καθόρισε τη Δευτέρα το εύρος τιμών για την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, την τελευταία από μια σειρά μικρών αυξήσεων κεφαλαίου από ρωσικές εταιρείες, καθώς προσαρμόζονται στη λειτουργία χωρίς δυτικά κεφάλαια.
Οι εισαγωγές ρωσικών μετοχών είναι ελάχιστες από τότε που η Ρωσία έστειλε ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και γενικά χαρακτηρίζονται από μικρούς όγκους και εξαρτώνται από τους μικροεπενδυτές, σημειώνει το Reuters.
Το 2023, οι εταιρείες έχουν συγκεντρώσει συνολικά περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (92 εκατομμύρια δολάρια) σε δημόσιες εγγραφές και απευθείας εισαγωγές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, κάτι που απέχει πολύ από τις αυξήσεις κεφαλαίου δισεκατομμυρίων δολαρίων που πέτυχαν οι ρωσικές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια της θητείας του προέδρου Putin.
Οι δυτικές τράπεζες που προηγουμένως ενεργούσαν ως αναδόχοι είναι πλέον απούσες, με τους μεγαλύτερους δανειστές της Ρωσίας να αναλαμβάνουν το κενό.
Η εταιρεία ηλεκτρικών σκούτερ Whoosh πραγματοποίησε τη μοναδική ΑΜΚ της Ρωσίας το 2022, συγκεντρώνοντας 2,1 δισεκατομμύρια ρούβλια (33 εκατομμύρια δολάρια με την ισοτιμία του Δεκεμβρίου 2022), λιγότερα από τα αρχικά προσδοκώμενα.

Οι εταιρείες που ακολούθησαν το 2023

IPO/DPO

- Η βιοτεχνολογική startup Genetico συγκέντρωσε 179 εκατομμύρια ρούβλια σε IPO τον Απρίλιο.
- Η CarMoney, μια υπηρεσία fintech που ανήκει στην SmartTechGroup (STG), συγκέντρωσε 978 εκατομμύρια ρούβλια σε άμεση δημόσια προσφορά (DPO) τον Ιούλιο.
- Η εταιρεία τεχνολογίας Astra συγκέντρωσε 3,5 δισεκατομμύρια ρούβλια σε δημόσια εγγραφή τον Οκτώβριο.
- Η αλυσίδα ανδρικών ενδυμάτων Henderson προσέλκυσε 3,8 δισεκατομμύρια ρούβλια μέσω της ΑΜΚ της στις αρχές Νοεμβρίου.
- Οι μετοχές της εταιρείας πληροφορικής Softline άρχισαν να διαπραγματεύονται στη Μόσχα μετά από απευθείας εισαγωγή τον Σεπτέμβριο, μετά τον διαχωρισμό της Softline από τον παγκόσμιο συνεργάτη της, που τώρα ονομάζεται NOVENTIQ.

SPO

- Η κρατική τράπεζα VTB Bank άντλησε 94 δισεκατομμύρια ρούβλια από δευτερογενή δημόσια προσφορά (SPO) τον Ιούνιο.
- Η εταιρεία κατασκευής χαλυβδοσωλήνων TMK άντλησε 4 δισεκατομμύρια ρούβλια σε SPO τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης