Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αποδίδει η πολιτική Erdogan - Πλεόνασμα 1,9 δισ. δολ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Υψηλά 2ετίας

Τουρκία: Αποδίδει η πολιτική Erdogan - Πλεόνασμα 1,9 δισ. δολ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Υψηλά 2ετίας
H Τουρκία κατέγραψε πλεόνασμα 1,9 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο 2023, από έλλειμμα 3 δισ. δολαρίων τον ίδιο μήνα του 2022
Το υψηλότερο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εδώ και δύο χρόνια ανακοίνωσε η Τουρκία, σε μία ακόμη ένδειξη για το πώς η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της να μειώσει τις εισαγωγές, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, η Τουρκία κατέγραψε πλεόνασμα 1,9 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο 2023, από έλλειμμα 3 δισ. δολαρίων τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα.
Το πλεόνασμα του Σεπτεμβρίου ήταν μεγαλύτερο από τα 1,4 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τουριστικά έσοδα

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος συνέχισε να φέρνει συνάλλαγμα τον Σεπτέμβριο, συνεισφέροντας περισσότερα από 5 δισ.  δολάρια σε ένα πλεόνασμα υπηρεσιών ύψους 6,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αδύναμη τουρκική λίρα έχει ανεβάσει σταθερά τις τιμές των εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε αισθητά τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, με στόχο να βάλει φρένο στην πτώση της λίρας, και ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς τον Οκτώβριο μετά από μήνες νέων αυξήσεων.

Η έκθεση τρεχουσών συναλλαγών του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει πώς η νέα οικονομική ομάδα της Τουρκίας, η οποία διορίστηκε μετά την επανεκλογή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan τον Μάιο, μειώνει αργά τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά και χρυσό με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και φόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης