Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα στη Wall, μετά την υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ από τη Moody’s – Στο +0,16% o Dow, o Nasdaq -0,22%

Mεικτά πρόσημα στη Wall, μετά την υποβάθμιση του outlook των ΗΠΑ από τη Moody’s – Στο +0,16% o Dow, o Nasdaq -0,22%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτά πρόσημα παρουσίασε το αμερικανικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του outlook της αμερικανικής οικονομίας -σε αρνητικό από σταθερό- από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,16% στις 34.337 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,08% στις 4.411 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,22% στις 13.767 μον.
1_442.JPG
Υπενθυμίζεται πως η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενη τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον περιορισμό της βιωσιμότητας του αμερικανικού χρέους, κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Biden.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου από έναν άλλο οίκο αξιολόγησης, τη Fitch νωρίτερα φέτος, η οποία ήρθε μετά από μήνες πολιτικής σύγκρουσης σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
Η αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών και η πολιτική πόλωση ανησυχούν ιδιαίτερα τους επενδυτές, οδηγώντας σε ένα selloff που οδήγησε τις τιμές των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία 16 χρόνια.
«Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με το σκεπτικό της Moodys, χωρίς εύλογες προσδοκίες για δημοσιονομική εξυγίανση σύντομα», δήλωσε ο Christopher Hodge, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Natixis.
«Τα ελλείμματα θα παραμείνουν μεγάλα...και καθώς το κόστος των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού, το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση» στο Κογκρέσο αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει συναίνεση σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο για επιβράδυνση της μείωσης της βιωσιμότητας του χρέους».
«Οποιοσδήποτε τύπος σημαντικής πολιτικής απάντησης που θα μπορούσαμε να δούμε για να συγκρατηθεί η φθίνουσα δημοσιονομική ισχύς των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα συμβεί μέχρι το 2025, επειδή έρχονται εκλογές», δήλωσε στο Reuters ο William Foster, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's. σε μια συνέντευξη.
Η Moody's είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση για τις ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος της.

Στην οικονομία, σύμφωνα με τη New York Fed οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό σημείωσαν πτώση τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, οι μέσες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους μειώθηκαν τον περασμένο μήνα στο 3,6% από 3,7% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα New York Fed.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα τριών ετών παρέμειναν σταθερές στο 3%, ενώ για τον πληθωρισμό σε πέντε χρόνια υποχώρησαν στο 2,7% από 2,8%.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, οι πιθανότητες απώλειας εργασίας το επόμενο έτος αυξήθηκαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,7%, ενώ οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας αυξήθηκε ελαφρά στο 56,6% από 56,5%, σύμφωνα με την έρευνα της New York Fed.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 24% -σε ετήσια βάση- τον Οκτώβριο του 2023, καθώς διαμορφώθηκε σε 67 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών -στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook από τη Moody's.
Τα έσοδα κατέγραψαν σημαντική αύξηση 27% τον περασμένο μήνα, στο επίπεδο-ρεκόρ των 403 δισεκ δολ., χάρη σε καθυστερημένες πληρωμές φόρων πολιτειών που είχαν πληγεί από τις κακοκαιρίες.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα έξοδα τόκων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, διαμορφώθηκαν σε 89 δισεκ. δολάρια, η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τον μήνα -μετά τις κοινωνικές παροχές.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,75%, στις 446,62 μον., μετά την πτώση της Παρασκευής.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,73% στις 15.345 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,9%, στις 7.425 μονάδες.
Στις 7.077 μονάδες με άνοδο 0,6% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,48% στις 28.925 μονάδες.
2_313.JPG
Μεταξύ των κυριότερων μετοχών, η Novo Nordisk σημείωσε άλμα 3,9%, στηρίζοντας την άνοδο 1,2% στον κλάδο της υγείας, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα οφέλη της εξαιρετικά δημοφιλούς θεραπείας παχυσαρκίας Wegovy για την προστασία της καρδιάς οφείλονται σε κάτι περισσότερο από την απώλεια βάρους και μόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης