Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Δεν αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο κεντρικός τραπεζίτης

Πορτογαλία: Δεν αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο κεντρικός τραπεζίτης
Είχε δεχθεί πρόταση απο τον παρατηθέντα πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno γνωστοποίησε σήμερα 13/11 ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ την πρόταση να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας. 
Κόμματα της πορτογαλικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως μια τέτοια πρόσκληση θα έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η επιτροπή δεοντολογίας της Τράπεζας της Πορτογαλίας αναμένεται να συγκληθεί σήμερα 13/11 προκειμένου να αξιολογήσει τη συμπεριφορά του.
Ο Antonio Costa παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου και ενός κέντρου δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.
Την Πέμπτη 9/11, είπε στον πρόεδρο Marcelo Rebelo de Sousa πως αντί για εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτείνει να διοριστεί πρωθυπουργός ο Mario Centeno, ένας έγκριτος διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Costa είπε πως ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για την πρόσκληση και την αποδέχθηκε, όμως κατέληξε να απορρίψει την πρόταση και να ανακοινώσει αντ’ αυτού τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 10 Μαρτίου.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος αρνήθηκε σήμερα 13/11 ότι είχε εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο ή ότι “προσκάλεσε οποιονδήποτε, ειδικότερα τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, να ηγηθεί της κυβέρνησης” ή “εξουσιοδότησε οποιονδήποτε να έρθει σε επαφή με οιονδήποτε με αυτό τον σκοπό”.
Ο Mario Centeno ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα πως η πρόσκληση προέκυψε από συζητήσεις που είχε ο Κόστα με τον Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όμως “είναι αδιαμφισβήτητο” πως ο πρόεδρος δεν τον προσκάλεσε, προσθέτοντας ότι “ως πολίτης, συμφώνησα να το σκεφθώ”.
“Δεν υπήρξε ποτέ αποδοχή, μόνο συμφωνία να συνεχιστεί η σκέψη και να οριστικοποιηθεί ανάλογα με την απόφαση που θα έπαιρνε ο πρόεδρος”, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης