Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιαφορεί για τη Moody's η Wall Street - Δεν λένε κάτι που δεν ξέρουμε οι οίκοι αξιολόγησης

Αδιαφορεί για τη Moody's η Wall Street - Δεν λένε κάτι που δεν ξέρουμε οι οίκοι αξιολόγησης
Η προειδοποίηση της Moody's για το τεράστιο βάρος του χρέους των ΗΠΑ έχει υποβαθμιστεί από τις αγορές
Υπήρξε μια εποχή που τα άσχημα νέα σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ θα έβαζαν τις αγορές σε μεγάλες περιπέτειες.
Αλλά όχι αυτή τη φορά.
Η Wall Street συμπεριφέρθηκε σαν να μην την ενδιέφερε η προειδοποίηση από την Moody’s για πιθανές υποβαθμίσεις.
Ένας εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης υπενθύμισε ότι τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων σε συνδυασμό με την πολιτική αναταραχή στην Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια θέση των ομολόγων που εκδίδεται από την αμερικανική κυβέρνηση.
Όταν οι Standard & Poor's και Fitch εξέδωσαν παρόμοιες προειδοποιήσεις, ένιωσαν τουλάχιστον προσωρινά ωστικά κύματα στη Wall Street.
Αλλά με το εγχώριο δημοσιονομικό και πολιτικό χάος που φαινομενικά είναι παλιές ειδήσεις, η προειδοποίηση της Moody's δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο αντίκτυπο.
«Αν πάμε από το triple-A στο double-A, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα.
Θα υπάρχει ακόμη μαζική ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα», δήλωσε ο Michael Reynolds, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στη Glenmede Investment Management.
«Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι η Moody's έχει αποκλειστικές πληροφορίες που κανείς δεν γνωρίζει για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Άρα, είναι πραγματικά ένα μη συμβάν».

Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα των ΗΠΑ

Πράγματι, κανείς δεν χρειάζεται να πει στους επενδυτές για το χρέος των ΗΠΑ των 33,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το έλλειμμα των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.
Και τα δύο είναι γνωστά θέματα με τα οποία η Wall Street παλεύει καθημερινά.
Οι προειδοποιήσεις της Moody's απλώς απηχούν αυτά τα προβλήματα.
Παρά την προειδοποίησή της, ο οίκος είναι ο μόνος από τις τρεις μεγάλους που εξακολουθεί να έχει βαθμολογία τριπλού Α για το χρέος των ΗΠΑ.
Ο Fitch μείωσε την αξιολόγησή του τον Αύγουστο και ο S&P έκανε την κίνηση του πριν από 12 χρόνια.
Τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα στις αγορές τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την ανακοίνωση της Moody's που υποβάθμισε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές από σταθερές.
Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν υποτονικά κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του Treasury αυξήθηκαν ελαφρά.

Ανησυχίες για τη δημοπρασία

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές ταλαιπωρήθηκαν από αδύναμες δημοπρασίες 10 και 30 ετών, μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Οι καθαροί τόκοι του χρέους για το οικονομικό έτος 2022 κόστισαν στους φορολογούμενους 659 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Οκτώβριο του 2023, τον πρώτο μήνα του οικονομικού έτους 2024, το έλλειμμα ανήλθε συνολικά σε περισσότερα από 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν σταδιακά να το σκέφτονται αυτό», είπε ο Reynolds για τα ζητήματα στις αγορές σταθερού εισοδήματος.
«Υπάρχει κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που αυτό χτυπά πραγματικά ένα σημείο αιχμής και τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο; Πιθανώς όχι.
Αλλά είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που θα συνεχίσουν να μας γκρινιάζουν έως ότου οι πολιτικοί σοβαρευτούν να διορθώσουν ορισμένα από αυτά τα ζητήματα».
Ο Reynolds σημείωσε ότι η Glenmede είναι επί του παρόντος overweight σε μετρητά και αναζητά ευκαιρίες για να ξεκινήσει να αγοράζει σε ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία.
Η τελευταία κίνηση βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγηθούν σε ύφεση, κάτι που πιθανώς θα μείωνε τις αποδόσεις και θα έκανε τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας πιο δελεαστικά.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τα ομόλογα, ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η Federal Reserve διατηρεί τα επιτόκια αναφοράς σε υψηλά επίπεδα.
Ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, την περασμένη εβδομάδα, συγκλόνισε επίσης τις αγορές όταν υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα παρέμεινε αφοσιωμένη στον αγώνα της για τον πληθωρισμό και θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια.
«Ενώ βλέπουμε περιθώρια για βελτιωμένο περιβάλλον ζήτησης, αυτό εξαρτάται από τη μεγαλύτερη πεποίθηση στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed», δήλωσε η Meghan Swiber, της Bank of America.
«Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί από τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας», τα οποία θα περιλαμβάνουν αναφορές πληθωρισμού για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης