Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άλλο επίπεδο: Η Ρωσία αναπτύσσει «το στρατοσφαιρικό συγκρότημα κρούσης» - Θα πετάει σε υψόμετρο έως και 70.000 πόδια

Σε άλλο επίπεδο: Η Ρωσία αναπτύσσει «το στρατοσφαιρικό συγκρότημα κρούσης» - Θα πετάει σε υψόμετρο έως και 70.000 πόδια
Διαφορετικά συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν ή να αφαιρεθούν από το RUK, ανάλογα με την αποστολή που έχει ανατεθεί
Σε άλλο επίπεδο εισέρχεται η Ρωσία η οποία αναπτύσσει «ένα στρατοσφαιρικό συγκρότημα κρούσης και αναγνώρισης» («razvedivatelno udarni kompleks» ή RUK) που θα επιτρέπει σε αεροσκάφη μεγάλου υψόμετρου να καθοδηγούν πυραύλους στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).
Η Izvestia ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία δοκιμάζει εάν το υπερηχητικό αεροσκάφος M-55 " Geophysica " υψηλού υψομέτρου μπορεί να μεταφέρει αιωρούμενα εμπορευματοκιβώτια ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και οπτικο-ηλεκτρονικούς σταθμούς που θα μπορούν να ανιχνεύουν στόχους στο πεδίο της μάχης.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Ρωσία στόχευε «να συνδυάσει στρατοσφαιρικά αναγνωριστικά αεροσκάφη με οπλικά συστήματα κρούσης» και ότι παρόμοιες εκδόσεις υπήρχαν στις ΗΠΑ και αναπτύσσονταν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ .
Πάντως, δεν αποκαλύφθηκε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό σύστημα.
Πέταξε για πρώτη φορά το 1988 και κατασκευάστηκε για να αναχαιτίσει αναγνωριστικά αερόστατα μεγάλου ύψους από τις ΗΠΑ, το M-55 "Geophysica" μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως και 70.000 πόδια.
Το RUK αναμένεται να είναι σε θέση να ανιχνεύει στόχους στο πεδίο της μάχης και στην πίσω περιοχή σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει προσδιορισμούς στόχων στο πυροβολικό, την αεροπορία και τα ναυτικά συστήματα, ανέφερε η εφημερίδα.
Επίσης, διαφορετικά συστήματα θα μπορούν να εγκατασταθούν ή να αφαιρεθούν από το RUK, ανάλογα με την αποστολή που έχει ανατεθεί.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Κόρνεφ ανέφερε σχολιάζοντας την εξέλιξη, ότι το στρατοσφαιρικό συγκρότημα της Ρωσίας θα είναι σε θέση να παρέχει προσδιορισμούς στόχων για πληρώματα εδάφους των συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Smerch και Tornado-S (MLRS), καθώς και ταξιαρχίες πυραύλων του «Iskander».
Θα βοηθήσει επίσης πιλότους βομβαρδιστικών Sukhoi Su-34 και Su-34M και αεροπλάνα MiG-31 οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, που είναι από τα πιο υψηλής τεχνολογίας όπλα της Μόσχας και έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας της αποκαλούμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Izvestia ανέφερε το 2020 ότι τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη Su-34 της Ρωσίας θα ήταν έτοιμα μέχρι το 2027.
"Αυτό το συγκρότημα μπορεί να εκτοξεύσει δύο τύπους πυραύλων - βαλλιστικούς, που θα έχουν ελάχιστο χρόνο πτήσης και κρουαζιέρας, που πετούν πιο αργά", είπε ο Κόρνεφ. «Τα τελευταία είναι κατάλληλα για την καταστροφή ακίνητων αντικειμένων».
Οι Ρώσοι μπλόγκερ επαίνεσαν τα σχέδια, με το κανάλι Telegram Paratrooper's Diary να δημοσιεύει ότι όταν λειτουργήσει, το σύστημα «θα μπορεί να αναγνωρίζει στόχους τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και πίσω από τις γραμμές του εχθρού και στη συνέχεια να μεταδίδει συντεταγμένες σε μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Ένας άλλος milblogger δημοσίευσε ότι το σύστημα θα βοηθήσει "την αποτελεσματικότητα της λήψης δεδομένων από το πεδίο της μάχης" και ότι η "καλά εδραιωμένη επικοινωνία μεταξύ των μονάδων" θα βοηθήσει στη διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης