Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χειρότερο σενάριο πυρηνικής επίθεσης «βλέπει» το 90% των Αμερικανών να αφανίζονται: 300 εκατ. άνθρωποι θα πέθαιναν από ραδιενέργεια

Το χειρότερο σενάριο πυρηνικής επίθεσης «βλέπει» το 90% των Αμερικανών να αφανίζονται: 300 εκατ. άνθρωποι θα πέθαιναν από ραδιενέργεια
Οι βάσεις πυρηνικών πυραύλων της Αμερικής βρίσκονται σε πέντε πολιτείες —Κολοράντο, Ουαϊόμινγκ, Νεμπράσκα, Μοντάνα και Βόρεια Ντακότα— και αποτελούν μέρος της πυρηνικής «τριάδας» της
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Scientific American την Τρίτη 14/11 διαπίστωσε ότι εάν χτυπηθούν οι στρατηγικές βάσεις εκτόξευσης πυρηνικών, το μεγαλύτερο μέρος των Μεσοδυτικών θα υποβάλλονταν σε θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας, με το χειρότερο σενάριο να εκτιμά ότι τις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς θα γίνονταν πλέον ακατοίκητα, όπως αναφέρει το Newsweek.
Ερευνητές στο Πρόγραμμα Επιστήμης και Παγκόσμιας Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πρίνστον εκτιμούν ότι τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα των σιλό, θα πέθαιναν απο 340.000 μέχρι 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι — αν και ο μέσος αριθμός θανάτων θα ήταν 1,4 εκατομμύρια . Προέβλεψαν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδύνευαν από μια θανατηφόρα δόση ραδιενέργειας.
Η μελέτη έρχεται αφότου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δήλωσε πέρυσι ότι θα αντικαταστήσει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III (ICBMs), που λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970, με τον σύγχρονο πύραυλο Sentinel από το 2029.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης 

Το σχέδιο των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντικαταστήσει και τους 400 παλαιότερους πυραύλους. 
Αν και η εμβέλεια και το ωφέλιμο φορτίο των Sentinel ICBM δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα, πιστεύεται ότι θα φέρουν ισοδύναμη εκρηκτική ισχύ 800 κιλοτόνων TNT και αναμένεται να φτάσουν έως και 6.000 μίλια.
Παράλληλα φημολογείται ότι θα είναι ικανά να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο σε όλο τον κόσμο σε 30 λεπτά.

Οι πύραυλοι Minuteman έχουν βεληνεκές 8.000 μίλια και μεταφέρουν εκτιμώμενο ωφέλιμο φορτίο που ισοδυναμεί με 170-335 κιλοτόνους - αρκετά για να καταστρέψει αποτελεσματικά ολόκληρη την Ουάσιγκτον.
Οι ερευνητές στο Πρίνστον είπαν ότι ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον από την ανάπτυξη ενός Sentinel, δεν ανέφεραν τι θα συνέβαινε εάν οι πύραυλοι εκραγούν στις βάσεις τους.
Οι βάσεις πυρηνικών πυραύλων της Αμερικής βρίσκονται σε πέντε πολιτείες —Κολοράντο, Ουαϊόμινγκ, Νεμπράσκα, Μοντάνα και Βόρεια Ντακότα— και αποτελούν μέρος της πυρηνικής «τριάδας» της, η οποία δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εξαπολύουν επίσης πυρηνικά πλήγματα από υποβρύχια και αεροσκάφη.
nuclear-fallout-missile-silo-map.webp
Χρησιμοποιώντας αρχειοθετημένα καιρικά δεδομένα σε περιόδους 48 ωρών σε διάφορες ημερομηνίες του 2021 για την προσομοίωση του αναμενόμενου ραδιενεργού νέφους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πολιτείες της Δυτικής Ακτής θα διέτρεχαν τον χαμηλότερο κίνδυνος λόγω του επικρατούντος ανατολικού ανέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης