Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Tονωτική ένεση ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην Siemens Energy από την κυβέρνηση

Γερμανία: Tονωτική ένεση ύψους 7,5 δισ. ευρώ στην Siemens Energy από την κυβέρνηση
Είχε προηγηθεί η μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου σε BBB- από την S&P
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα (14/1) ότι αποφάσισε να στηρίξει τη Siemens Energy με εγγυήσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος μιας συμφωνίας με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσει την προβληματική ενεργειακή εταιρεία και να την καταστήσει βιώσιμη.
Τα συνεχή προβλήματα στη μονάδα ανεμογεννητριών της εταιρείας Siemens Gamesa και η επακόλουθη κίνηση της S&P να μειώσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε BBB-, (μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα Junks), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχε κάνει τις τράπεζες πιο απρόθυμες να παρέχουν εγγυήσεις στην εταιρεία.
Η Siemens Energy τον Οκτώβριο αποκάλυψε συνομιλίες με την κυβέρνηση, τις τράπεζες και την πρώην μητρική εταιρεία Siemens AG, σχετικά με τις εγγυήσεις για έργα και ομόλογα εγγύησης που απαιτούνται για τη διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Ο όμιλος έχει πρόβλημα ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της ισπανικής εταιρείας Gamesa, ελαττωματικών ανεμογεννητριών, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν φέρει την εταιρεία -η οποία κατά τα άλλα είναι υγιής- σε επισφαλή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, ανακοινώνοντας το κυβερνητικό πακέτο στήριξης.
Η απόφαση του Βερολίνου να παρέμβει αντικατοπτρίζει την ευρύτερη προσέγγισή της για τη Siemens Energy -μίας εταιρείας που εξάγει αέριο, ενώ παράλληλα παράγει ανεμογεννήτριες και μετατροπείς- ως ζωτικό μοχλό για την μετάβαση της γερμανικής οικονομίας στην «πράσινη» εποχή.
Οι εγγυήσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με ιδιωτικές τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους, με την συμφωνία να προβλέπει παύση στα μερίσματα και στα bonus των ανώτατων στελεχών της εταιρείας.
Οι ιδιωτικές τράπεζες αναμένεται να παράσχουν στη Siemens Energy εγγυήσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Siemens Energy θα αναζητήσει άλλα 3 δισεκατομμύρια από άλλες πηγές, ανέφερε η δήλωση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης