Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «Big Short» πόνταρε 1,6 δισ. δολάρια σε «κραχ» και κάηκε – Νέο, «μεγάλο» στοίχημα κατά των ημιαγωγών

Ο «Big Short» πόνταρε 1,6 δισ. δολάρια σε «κραχ» και κάηκε – Νέο, «μεγάλο» στοίχημα κατά των ημιαγωγών
Ο Michael Burry ρευστοποίησε τα σορταρίσματα μετά από μεγάλες απώλειες, διπλασιάζει το στοίχημά του κατά των ημιαγωγών
Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο κατά έξι μήνες, όταν η γνωστή «υπεραρκούδα» Michael Burry παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος που παρότρυνε τους followers του να πουλήσουν... διαπιστώνουμε ότι ο «Big Short» ήταν ήδη σε μια ταχεία διαδικασία αλλαγής του χαρτοφυλακίου του ρευστοποιώντας ό,τι είχε το 2022, «ξεφορτώνοντας» μετοχές από εταιρείες όπως οι Black Knight, Wolverine World Wide, MGM Resorts and Qurate.
Επίσης απηλλάγη από τo πρώην μεγαλύτερο asset του, την εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών φυλακών GEO group.
Κατόπιν, δόμησε τα περιουσιακά στοιχεία που ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό του ως εξής:
-Αύξησε την έκθεσή του την Κίνα, με τις JD.com και Alibaba να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις του (μια κίνηση που φαίνεται να οφείλεται στη δυναμική του δ’ τριμήνου, και η οποία έκτοτε έχει σβήσει, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες).
-Άνοιξε θέσεις σε ενεργειακούς τίτλους όπως οι Coterra, NOV και Devon.
-Επένδυσε σε μικρές, περιφερειακές τράπεζες όπως οι CapitalOne, Western Alliance, Pacwest, First Republic και Huntington Bancshares, οι οποίες είχαν χτυπηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023.
Με άλλα λόγια, «ο Burry φαίνεται να έχει αρκετά στο χαρτοφυλάκιό του για να αποκαλείται «Big Short» - και στην προκειμένη περίπτωση ίσως θα ήταν καλό να είχε την προσωνυμία «Βig Long».

Τρεις μήνες μετά…

Τρεις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, η Scion Asset Management, δηλαδή η εταιρεία του Burry, προέβη σε δραματικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό της.
Πρώτα και κύρια, ρευστοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε το α’ τρίμηνο, κλείνοντας όχι μόνο τις θέσεις της στις JD.com και Alibaba, αλλά και εγκαταλείποντας ακόμα 13 τίτλους, από τα 21 ονόματα που απάρτιζαν το σύνολο επενδυτικών επιλογών της.
Μεταξύ των τίτλων που ξεφορτώθηκε ήταν οι Zoom, Sibanye, Coherent, ενεργειακά ονόματα όπως οι Coterra, NOV και Devon, καθώς και όλες οι τράπεζες που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης του Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Wells Fargo, Western Alliance, Pacwest και First Republic.
Στη συνέχεια, αγόρασε ένα σωρό πράγματα: Expedia (10,9 εκατ. δολ.), Charter Communications (9,2 εκατ. δολ.) και Generac (8,2 εκατ. δολ.).
Άλλοι τίτλοι που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του Burry ήταν οι Cigna, CVS, MGM, Stellantis, Vital, που αντιπροσώπευαν νέες μεσαίες έως υψηλές μονοψήφιες θέσεις εκατομμυρίων.

Παράγωγα

Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ωστόσο, δεν ήταν τα μεμονωμένα ονόματα που αγόρασε ή πούλησε ο Burry, αλλά οι συναλλαγές του σε ETF και παράγωγα.
Ξεκινώντας από την κορυφή, τον Ιούνιο, ο Burry αγόρασε put options ονομαστικής αξίας 887 εκατ. δολ. έναντι του SPDR S&P 500 ETF και 739 εκατ. δολ. έναντι του QQQ Trust ETF.
Συνολικά, ο Burry κατείχε θέσεις έναντι των προαναφερόμενων ETF, ύψους 1,625 δισεκατομμυρίων δολαρίων - δύο βαθιά «υποβρύχιες θέσεις», καθώς τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq διαπραγματεύονται πάνω από τα επίπεδα που ήταν στις 30 Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 κερδίζει περίπου 17% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 100 έχει σημειώσει ράλι σχεδόν 39% την ίδια περίοδο.
Με άλλα λόγια, το β’ τρίμηνο, ο Burry είχε δημιουργήσει έναν γίγαντα AUM και είχε χρησιμοποιήσει πολλή μόχλευση (με ονομαστικά short στοιχήματα που ξεπερνούσαν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Δυστυχώς, σε αντίθεση με το περιβόητο στοίχημά του ενάντια στην αγορά των subprime, η τελευταία προσπάθεια του Burry με βάση μια πιθανή κατάρρευση της αγοράς κάηκε, επειδή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Scion Capital, τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά των SPY και QQQ ρευστοποιήθηκαν...
Και δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, όταν ο Burry έκλεισε αυτές τις θέσεις (αρχικά τοποθετήθηκε στο β’ τρίμηνο), ο S&P δεν έπεσε κάτω από τα υψηλά της 30ής Ιουνίου, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πωλήσεις είτε έληξαν χωρίς αξία είτε πωλήθηκαν με πολύ μικρή αξία λόγω του βάναυσου theta που παρατηρήθηκε το γ’ τρίμηνο όταν και τα call και τα put options «είδαν» τις τιμές τους να… ξεκοιλιάζονται.
ΟΚ, άρα ο «Big Short» ρευστοποίησε το μεγάλο σορτάρισμά του. Τι άλλο έκανε στο γ’ τρίμηνο;
Λοιπόν, όπως συνέβη πρόσφατα, άλλαξε για άλλη μια φορά σχεδόν όλες τις συμμετοχές του, ρευστοποιώντας 25 θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγαλύτερών του σε Expedia, Charter και Generac.
Ταυτόχρονα πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του μια χούφτα μικρότερες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Stellantis, Nexstar και Star Bulk Carriers, καμία από τις οποίες δεν τα κατάφερε τόσο καλά στο γ’ τρίμηνο ή στο δ’ τρίμηνο (fiscal).
Ο Burry φαίνεται επίσης να έχει λάβει θέση αντιστάθμισης κινδύνου στην Booking Holdings, της οποίας έχει μετοχές.
Α, και μετά την εκκαθάριση των θέσεων του στην JD.com και την Alibaba το α’ τρίμηνο, ο πρώην γιατρός επέστρεψε στους δύο τίτλος ελπίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι κινεζικές μετοχές θα εκτιναχθούν.

Aξιοσημείωτο trading

Αλλά το πιο αξιοσημείωτο trading που έκανε το τρίτο τρίμηνο ήταν μια μεγάλη bearish συναλλαγή έναντι εταιριών κατασκευής ημιαγωγών, αγοράζοντας put options του SOXX πλασματικής αξίας 47 εκατ. δολ., μια συναλλαγή που πιθανότατα προκλήθηκε από την bearish συμπεριφορά του Burry έναντι της NVDA και των ομολόγων της, και η οποία μπορεί να ήταν άλλη μία μεγάλη αποτυχία από το άστοχο στοίχημά του κατά ETF (SPY) και (QQQ), ειδικά αν το κράτησε μέχρι τώρα, εφόσον ο SOXX είναι για άλλη μια φορά πολύ πάνω από αυτό που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας γρήγορα στα υψηλά του 2023 κυρίως χάρη στην Nvidia.
burry_liquidations.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης