Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Απόφαση - κόλαφος για την πράσινη μετάβαση - Συνταγματικό μπλόκο σε 60 δισ. ευρώ

Γερμανία: Απόφαση - κόλαφος για την πράσινη μετάβαση - Συνταγματικό μπλόκο σε 60 δισ. ευρώ
Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της προσφυγής που είχε καταθέσει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU)
Σχετικά Άρθρα
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την Τετάρτη (15 Νοεμβρίου) ένα κυβερνητικό ταμείο για το κλίμα ύψους 60 δισ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη νομική δέσμευση της χώρας να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.
Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της προσφυγής που είχε καταθέσει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).

Παράνομη η μεταφορά των κονδυλίων

Το CDU είχε υποστηρίξει ότι η χρήση αδιάθετων χρημάτων από τα κονδύλια του 2021 Covid-19 ήταν παράνομη και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους της Γερμανίας.
Αυτό περιορίζει τις δαπάνες για το δημόσιο έλλειμμα στο 0,35% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Όμως οι κανόνες για το χρέος ανεστάλησαν βάσει μιας έκτακτης "ρήτρας διαφυγής" σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που συνέβη με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να στηρίξει τον προϋπολογισμό, αλλά η απόφαση της Τετάρτης σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης του "ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό", σημειώνει ο EuObserver.

Στον αέρα η ενεργειακή μετάβαση

Ως μέρος ενός ευρύτερου οχήματος χρέους εκτός ισολογισμού ύψους 212 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της Γερμανίας είχε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει το ταμείο των 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ενός ευρέος φάσματος επενδύσεων, που κυμαίνονται από ημιαγωγούς και αντλίες θερμότητας για τα νοικοκυριά έως την ανακαίνιση κτιρίων.
Η παραπάνω εξέλιξη θα ασκήσει πιθανότατα περαιτέρω πιέσεις στον ήδη προβληματικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του καγκελάριου Olaf Scholz.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Κλίματος Robert Habeck, δήλωσε στα μέλη της Bundestag ότι μια δυσμενής απόφαση του δικαστηρίου "θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια" της ενεργειακής μετάβασης.
Όμως ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, υπερασπίστηκε σθεναρά τη λεγόμενη "Schuldenbremse", η οποία είναι και μέρος του λόγου για τον οποίο υπάρχουν αυτά τα εξωτερικά δοχεία.
Το 2022, η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε επίσης τη χρηματοδότηση ενός αμυντικού ταμείου 100 δισ. ευρώ και ενός ταμείου 200 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση με μετρητά εκτός ισολογισμού.
Η απόφαση αφήνει επίσης τη Γερμανία σε δύσκολη θέση, καθώς θα παραβίαζε τους δικούς της κανόνες για το χρέος, τη στιγμή που ο Lindner καλεί άλλες χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους κανόνες για το χρέος.
Ο Scholz δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το ταμείο για το κλίμα, αλλά δεσμεύτηκε να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
"Θα αναθεωρήσουμε τώρα γρήγορα το οικονομικό σχέδιο, θα ενσωματώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και θα υιοθετήσουμε νέες", δήλωσε στο X.
Όμως, όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί καλούν τους ιθύνοντες να μεταρρυθμίσουν τους κανόνες ή να τους καταργήσουν εντελώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης