Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κυριολεκτικά καθαρίζει το μέτωπο στην Ουκρανία με το IMR – 3M και τα… Δόντια του Διαβόλου

Η Ρωσία κυριολεκτικά καθαρίζει το μέτωπο στην Ουκρανία με το IMR – 3M και τα… Δόντια του Διαβόλου
Το θωρακισμένο όχημα εκκαθάρισης εμποδίων στο μέτωπο και το περίτεχνο αμυντικό δίκτυο
Η ευρηματικότητα του ρωσικού στρατού στη μηχανική αποδεικνύεται στην πρόσφατη επίδειξη του IMR-3M, ενός θωρακισμένου οχήματος εκκαθάρισης εμποδίων (AOCV), στη ζώνη ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε πλάνα από το ρωσικό μηχανικό που εκπαιδεύεται για να ξεπεράσει τα εμπόδια χρησιμοποιώντας τα οχήματα IMR-3M.
Υπογραμμίζεται ο κρίσιμος ρόλος του οχήματος στην υποστήριξη των στρατευμάτων σε δύσκολα περιβάλλοντα.
Το όχημα πολλαπλών χρήσεων IMR-3M, που αναπτύχθηκε στη στιβαρή και αξιόπιστη πλατφόρμα αρμάτων μάχης T-72, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιοχές που επηρεάζονται από πυρηνικά, χημικά ή συμβατικά όπλα, καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές , συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς.

Εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο KORD

Είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο KORD (HMG) των 12,7 χιλιοστών, ικανό να πλήττει επίγειους στόχους με ακρίβεια έως 2.000 μέτρα και εναέριους στόχους έως 1.500 μέτρα.
Η μηχανική ικανότητα του οχήματος ενισχύεται περαιτέρω με μια περιστρεφόμενη τηλεσκοπική μπούμα 360°, που διαθέτει εξοπλισμό εκσκαφής, και εργαλειοθήκη μπουλντόζας.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των ρωσικών αμυντικών στρατηγικών, η λειτουργία του IMR-3M είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του φημισμένου αμυντικού συστήματος με τα δόντια του δράκου.

imr.jpg
Τα δόντια του διαβόλου

Αυτό το περίτεχνο δίκτυο οχυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει φράγματα με τα δόντια του δράκου, «σκαντζόχοιρους» και ναρκοπέδια, ήταν καθοριστικής σημασίας για την παρεμπόδιση της προέλασης της Ουκρανίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Αυτές οι άμυνες, που δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο μετά τα δημοψηφίσματα του Σεπτεμβρίου 2022 που ενσωμάτωσαν τα εδάφη στη Ρωσία και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς σχετικά με την αποφασιστικότητα της Μόσχας για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.
Τα δόντια του Δράκου, γνωστά και ως «δόντια του διαβόλου» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, είναι αντιαρματικά εμπόδια από σκυρόδεμα σε σχήμα πυραμίδας, ύψους από 90 έως 120 cm. Η αποτελεσματικότητά τους κατά των αρμάτων είναι επιβεβαιωμένη αλλά η πραγματική τους δύναμη έγκειται στη στρατηγική τους χρήση ως μέρος μιας εξελιγμένης αμυντικής δομής.
Αυτά τα εμπόδια δεν είναι απλώς φυσικά εμπόδια, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός σχετικά εύκολου εμποδίου, παγιδεύοντας εχθρικά άρματα μάχης που παραβιάζουν την πρώτη γραμμή άμυνας και τα καθιστούν ευάλωτα στο πυροβολικό και σε άλλα αντιαρματικά όπλα.
dontia.JPG
Εξαιρετικά αποτελεσματικά για τα τανκς


Τα Δόντια του Δράκου ή Διαβόλου έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια στα τανκς.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα αμυντικά εμπόδια χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας μεγαλύτερης εξελιγμένης δομής.
Δεύτερον, θα πρέπει να εγκατασταθούν με τον σωστό τρόπο και στη σωστή θέση.
Τα Δόντια του Δράκου δεν είναι φράχτης, είναι μια ειδική αντιαρματική παγίδα: δεν εμποδίζουν απλώς την επιδρομή των εχθρικών τανκς, αλλά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι αυτό το εμπόδιο είναι εύκολο να ξεπεραστεί.
Εάν τα δόντια του δράκου κατασκευαστούν και εγκατασταθούν σωστά, τα εχθρικά τανκς, έχοντας ξεπεράσει την πρώτη γραμμή τσιμεντένιας άμυνας, δεν θα μπορούν να κινηθούν ούτε προς τα εμπρός ούτε προς τα πίσω. Θα κολλήσουν και θα γίνουν εύκολος στόχος πυροβολικού και άλλων αντιαρματικών όπλων.
Πριν από την αποτυχημένη αντεπίθεση στα τέλη Μαΐου, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μοιράστηκαν πλάνα από το βρετανικό τανκ Challenger-2 που σκουπίζει εύκολα τα χαοτικά διάσπαρτα δόντια του δράκου. Ένα ηχητικό κομμάτι στο βίντεο αναφέρει: «Είμαι στον δρόμο για την κόλαση».
Η πεντάμηνη απόπειρα αντεπίθεσης των Ουκρανών απέδειξε ότι αυτά τα λόγια ήταν προφητικά: έχοντας αποτύχει στους στόχους του, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει πάνω από 91.000 προσωπικό και πολλές χιλιάδες όπλα.
teeth_3_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης