Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει εισβολή στη νότια Γάζα το Ισραήλ, νέα πυρά σε νοσοκομείο - Φόβοι για πανούκλα - Ιράν: Είστε ανίκανοι, χάσατε από τη Hamas

Ετοιμάζει εισβολή στη νότια Γάζα το Ισραήλ, νέα πυρά σε νοσοκομείο - Φόβοι για πανούκλα - Ιράν: Είστε ανίκανοι, χάσατε από τη Hamas
Διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός - Σε στρατιωτικό κλοιό το ινδονησιακό νοσοκομείο
(upd) Εισβολή στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας είναι έτοιμος να εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa, στενεύει τον κλοιό γύρω και από το Ινδονησιακό νοσοκομείο.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως εντόπισαν ευρύ δίκτυο υπόγειων τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa, ισχυρισμό πάντως που απορρίπτει κατηγορηματικά η Hamas, η οποία κάνει λόγο για «καθαρά ψέματα».
Ωστόσο, ο IDF επιμένει να λέει πως κάτω από τα νοσοκομεία κρύβονται διοικητικές δομές και σήραγγες της Hamas και για αυτό το λόγο σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ινδονησιακό νοσοκομείο, με τα ισραηλινά τανκ να είναι σε απόσταση αναπνοής.
Όσον αφορά τις πληροφορίες που μεταδίδουν αραβικά μέσα πως εντός της ημέρας θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και θα υπάρξει απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων, το Ισραήλ τις διαψεύδει, τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei υποστήριξε πως είναι «γεγονός η ήττα του Ισραήλ από την Hamas».
Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις για την εξάπλωση ασθενειών ακόμα και πανούκλας, με την πείνα να θερίζει την ευρύτερη περιοχή.

Wall Street Journal: No man's land η Γάζα

Να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας,
μια ζώνη «no man’ land» όπου θα απαγορεύεται να ζουν Παλαιστίνιοι θέλει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Γάζα, αντιθέτως θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη στο παλαιστινιακό έδαφος όπου δεν θα επιτρέπεται να ζουν οι Παλαιστίνιοι.
Βάσει του δημοσιεύματος, είναι πολύ πιθανό το σχέδιο αυτό του Ισραήλ να μην βρει σύμφωνες τις ΗΠΑ ενώ είναι ασαφές ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικάνων.
Όπως επισημαίνεται, μπορεί να προκληθεί δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα περιορίσει την πρόσβαση των Παλαιστίνιων στα εδάφη τους, τα οποία ωστόσο «τεχνικά» δεν πρόκειται να μειωθούν.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά πως δεν θα δεχθούν μια μείωση των παλαιστινιακών εδαφών.

Επίθεση και στο νότο

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται πως μετά την εκκαθάριση και την ισοπέδωση των βόρειων εδαφών και της πόλης της Γάζας, είναι έτοιμος να εισβάλλει και στα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, όπου και έχουν μετακινηθεί εκατομμύρια Παλαιστινίων προκειμένου να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα νότια εδάφη του θύλακα, προκειμένου να εξοντώσει τους ηγέτες της Hamas και να βρει ομήρους.
Είναι όμως προφανές πως μια επίθεση στα νότια εδάφη, θα φέρει τους Ισραηλινούς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πολεμικής σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να ελέγξουν τα σύνορα με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων τούνελ, έτσι ώστε να σταματήσουν τη μεταφορά όπλων και να αποτρέψουν τους ηγέτες της Hamas να φύγουν απο τη Γάζα.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι βομβαρδισμοί στα βόρεια εδάφη της Γάζας θα διαρκέσουν για πολλές ακόμα εβδομάδες, ότι θα ενταθούν οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Khan Yunis και Rafah και ότι θα ακολουθήσει στα νότια εδάφη η χερσαία εισβολή με πεζικό και άρματα μάχης.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι, που έφυγαν από τα βόρεια εδάφη προς τα νότια, να αναγκαστούν να μεταβούν στην Αίγυπτο λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
6_55.jpg
4_105.jpg
Σε κλοιό και το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa, όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως εντόπισαν μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων, σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο – ισχυρισμό πάντως που απορρίπτουν ως καθαρό ψέμα από την Hamas, τονίζοντας πως είναι 8 ημέρες στο νοσοκομείο και δεν έχουν βρει τίποτα -, ο IDF στενεύει τον κλοιό με άρματα μάχης γύρω και από το Ινδονησιακό νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι διευρύνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή και για αυτό το λόγο προειδοποίησε όσους βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia να τον εκκενώσουν, καθώς εκεί, όπως λέει, βρίσκονται τρομοκράτες και υποδομές της Hamas.
Ήδη η κύρια αίθουσα των χειρουργείων έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για επεμβάσεις όπως μεταδίδει το Al Jazeera μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με τα ισραηλινά άρματα μάχης να είναι σε μια απόσταση περίπου 20 μέτρων από το κτήριο του νοσοκομείου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσα τους γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.
Εκτιμάται ότι σε αυτό βρίσκονται τουλάχιστον 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό με την Hamas να υποστηρίζει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο κατά των νοσοκομείων της Γάζας.
Βίντεο για ομήρους στο Al Shifa - Κατηγορίες για δολοφονία Ισραηλινής

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει δύο ομήρους που πήρε η Hamas να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Al Shifa.
Σε βίντεο που έχει ημερομηνία 7 Οκτωβρίου φαίνεται μια ομάδα ατόμων να μεταφέρουν με τη βία ένα άτομο στο νοσοκομείο προς έκπληξη του ιατρικού προσωπικού, ενώ ένα δεύτερο βίντεο δείχνει έναν τραυματισμένο άντρα σε γκαράζ του νοσοκομείου τη στιγμή που δίπλα του υπάρχει ένας άντρας με πολιτικά ρούχα, να κρατά ένα αυτόματο όπλο
Επιπλέον, ο IDF υποστηρίζει πως μια 19χρονη Ισραηλινή στρατιώτης, η Noa Marciano σκοτώθηκε από την Hamas στο νοσοκομείο, τη στιγμή που η Hamas υποστήριζε πως η Ισραηλινή σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών των Ισραηλινών.
«Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, η Noa μεταφέρθηκε από τρομοκράτες της Hamas μέσα στο νοσοκομείο.
Εκεί δολοφονήθηκε από έναν τρομοκράτη της Hamas» είπε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari. Τι απαντά η Hamas

Από την πλευρά της η Hamas απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών.
Σύμφωνα με τον Izzat Al-Rishq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Hamas, τα βίντεο με τους ομήρους μέσα στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών αλλα λειτουργούν υπέρ τους καθώς όπως είπε, «από νωρίς  η αντίσταση μετέφερε πολλούς κρατούμενους σε νοσοκομεία για ιατρική περίθαλψη και χειρουργικές επεμβάσεις.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα απαραίτητο καθώς κάποιοι από αυτούς υπέστησαν τραυματισμούς από αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις κατοχής».

Διαψεύδουν εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων


Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων που μετέδωσαν πως συμφωνήθηκε να κηρυχθεί σήμερα Δευτέρα 20/11 και εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων.
Δημοσίευμα της ιορδανικής εφημερίδας Al Ghad, επικαλούμενο αξιωματούχο της Hamas, ανέφερε πως η συμφωνία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από 11:00 σήμερα το πρωί, προβλέποντας την απελευθέρωση 50 ομήρων και την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Khamenei (Ιράν): Γεγονός ότι ηττήθηκε το Ισραήλ

Το Ισραήλ υπέστη ήττα στον πόλεμο του εναντίον της Hamas και αυτό είναι γεγονός υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ayatollah Ali Khamenei.
«Η ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα είναι γεγονός.
Το να εισβάλλεις σε νοσοκομεία και σε σπίτια δεν είναι νίκη, επειδή νίκη σημαίνεται να επικρατείς της άλλης πλευράς.
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αποτύχει στην επίτευξη του στόχου του να καταστρέψει την Hamas παρά τους μαζικούς βομβαρδισμούς της Γάζας.
Αυτή η ανικανότητα αντανακλά την ανικανότητα των ΗΠΑ και των δυτικών κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ» υποστήριξε ο Khamenei.

Στους 66 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Τον θάνατο άλλων δύο στρατιωτών του κατά τη διάρκεια των μαχών με την Hamas ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Πλέον, οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες ανέρχονται σε 66 από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
4_104.jpg
5_54.jpg
Ιράν σε ηγέτες 50 κρατών: Πιέστε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα

Να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ έτσι ώστε να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας
ζητά με επιστολή του σε ηγέτες 50 κρατών ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.
Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Raisi στην επιστολή του ζητά να υπάρξει ενότητα και συνεργασία προκειμένου να ασκηθεί σταδιακά πίεση στο Ισραήλ για μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Η επιστολή απευθύνεται μεταξύ άλλων στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Νότια Αφρική, στην Ιορδανία, στην Τουρκία, στο Καζακστάν και στην Κένυα.

Κατάπαυση πυρός τώρα


Την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών κρατών που συναντήθηκαν στο Πεκίνο με τον ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi.
Ο Wang Yi υποστήριξε πως η Κίνα θα εργαστεί για «την αποκατάσταση της ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.
«Ας εργαστούμε μαζί για να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση στη Γάζα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό.
Εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.
5_55.jpg
Απολογισμός: Πάνω από 13.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 8.300 γυναικόπαιδα

Το Υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι 13.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 30.000 είναι οι τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ισλαμικής οργάνωσης που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.
O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεκάδες πτώματα βρίσκονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να τα πλησιάσει.
Γάζα: Λουτρό αίματος στην Τζαμπαλίγια
Ισραηλινό ελικόπτερο γάζωσε πολίτες και όχι η Hamas στο Φεστιβάλ την 7η Οκτωβρίου - Διαψεύδει ο Netanyahu

Νέα στοιχεία από εγχώρια ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ένα ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων ενόπλων αλλά σκότωσε και τραυμάτισε Ισραηλινούς που συμμετείχαν σε φεστιβάλ κατά τη διάρκεια επίθεσης της Hamas κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι μια αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ βασίστηκε σε έρευνα της αστυνομίας η οποία ανέκρινε ένοπλους της Hamas που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Η Haaretz ανέφερε ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο έφτασε στον χώρο του φεστιβάλ και άνοιξε πυρ εναντίον των ενόπλων αλλά και τραυμάτισε αρκετούς συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.
Σύμφωνα με την αναφορά, οι ένοπλοι της Hamas δεν είχαν προηγούμενη ενημέρωση για το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Κιμπούτς Reim, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth δημοσίευσε επίσης ρεπορτάζ για την παρέμβαση ελικοπτέρων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην επίθεση που πραγματοποίησε η Hamas από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Η αστυνομία εντόπισε χάρτες στους νεκρούς ή αιχμάλωτους Παλαιστίνιους μαχητές με στοχευμένες τοποθεσίες, αλλά κανένας δεν περιελάμβανε ως τόπο επίθεσης τον χώρο του φεστιβάλ Nova.
Πιστεύεται ότι οι επιτιθέμενοι παρατήρησαν το φεστιβάλ ενώ χρησιμοποιούσαν αλεξίπτωτα πλαγιάς ή drones των οποίων ο προορισμός προσγείωσης ήταν το κοντινό κιμπούτς Re'im.
Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από το εύρημα ότι οι δράστες είχαν πλησιάσει τον χώρο του φεστιβάλ από έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο και όχι από την κατεύθυνση των συνόρων της Γάζας.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους 4.400 παρευρισκόμενους είχαν ήδη εγκαταλείψει το φεστιβάλ μέχρι τη στιγμή της επίθεσης, η οποία τελείωνε νωρίς λόγω των αναφορών για εκτόξευση ρουκετών.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επιτέθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στην Παλαιστινιακή Αρχή και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, μετά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία αρνήθηκε ότι η Hamas ήταν αυτή που διέπραξε τη σφαγή των παρευρισκομένων στο μουσικό φεστιβάλ στο κιμπούτς του Reim.
«Δεν αρκεί το γεγονός ότι για 44 ημέρες ο Abu Mazen αρνείται να καταδικάσει την τρομερή σφαγή, τώρα ο λαός του αρνείται αυτή τη σφαγή και ρίχνει την ευθύνη στο Ισραήλ.
Ο αρνητής του Ολοκαυτώματος Abu Mazen τώρα αρνείται επίσης τη σφαγή της Hamas-ISIS», είπε ο Netanyahu.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «την επόμενη μέρα που θα εξαλείψουμε τη Hamas, δεν θα επιτρέψουμε σε όποιον διευθύνει την πολιτική διοίκηση στη Γάζα να αρνηθεί την τρομοκρατία, να υποστηρίξει την τρομοκρατία, να πληρώσει για την τρομοκρατία και να εκπαιδεύσει τα παιδιά του για την τρομοκρατία και την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».
Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι ήταν πυρά από «ισραηλινό ελικόπτερο» που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 364 παρευρισκόμενων.
Το μήνυμα αναφέρει ότι ο ισχυρισμός αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Haaretz.
nova-festival-tragedy-20231118231055_1.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης