Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η σιωπηλή πανδημία»: Υπερβακτήρια, ανθεκτικά στα φάρμακα - Η ΑΜR είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές

«Η σιωπηλή πανδημία»: Υπερβακτήρια, ανθεκτικά στα φάρμακα - Η ΑΜR είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές
Οι επιστήμονες δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια εξαιρετική σειρά παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας σημαίνει ότι το 2023 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ
Σχετικά Άρθρα
Καθώς έχει ήδη αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, υπάρχει ο φόβος ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δυσχεραίνει τη διακοπή της ύπουλης εξάπλωσης των ανθεκτικών στα φάρμακα υπερβακτηρίων.
Η μικροβιακή αντοχή (AMR), την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποκαλέσει «σιωπηλή πανδημία», είναι μια συχνά παραγνωρισμένη και αυξανόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.
Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η ΑΜR είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και αναφέρει ότι εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο άμεσα λόγω ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να «εκτοξευθεί δραματικά» χωρίς επείγουσα δράση, λέει ο ΠΟΥ, οδηγώντας σε υψηλότερο δημόσιο υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος και σπρώχνοντας περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, ιδίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Τα αντιμικροβιακά φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται τα σωτήρια για τη ζωή αντιβιοτικά και τα αντιιικά, είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η υπερβολική χρήση και η κατάχρησή τους αποτελεί τον κύριο παράγοντα του φαινομένου της ΑΜR.
Η ΑΜR εμφανίζεται όταν μικροοργανισμοί όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα αναπτύσσουν την ικανότητα να επιμένουν ή ακόμη και να αναπτύσσονται παρά την παρουσία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να τους σκοτώνουν.

Η κλιματική αλλαγή

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κρίση των ΑΜΡ με διάφορους τρόπους.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εγγενώς σημαντική λόγω του τι συμβαίνει με τον πλανήτη μας και το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία μας, τόσο περισσότερες μολυσματικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν - και αυτό περιλαμβάνει τα βακτήρια AMR», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης η Tina Joshi, αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας στο University of Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα βακτήρια AMR είναι γνωστά ως σιωπηλή πανδημία. Ο λόγος που είναι γνωστή ως σιωπηλή είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει γι' αυτήν - και είναι πραγματικά λυπηρό ότι κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται», δήλωσε η Joshi.

Ένας «εντελώς σπασμένος» διαγνωστικός αγωγός

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος, με τίτλο «Bracing for Superbugs», απεικονίζει το ρόλο της κλιματικής κρίσης και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη, εξάπλωση και μετάδοση των AMR.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με τον ρυθμό εξάπλωσης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά γονιδίων μεταξύ μικροοργανισμών, η εμφάνιση των AMR λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής των ακραίων καιρικών φαινομένων και η αυξημένη ρύπανση που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τα μικρόβια.
Οι επιστήμονες δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια εξαιρετική σειρά παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας σημαίνει ότι το 2023 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η ακραία ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η οποία κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.
Ο Robb Butler, διευθυντής του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών, περιβάλλοντος και υγείας στον ΠΟΥ Ευρώπης, περιέγραψε την AMR ως «μια εξαιρετικά πιεστική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία».
«Είναι ένα τεράστιο βάρος για την υγεία και κοστίζει μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ κάπου 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) ετησίως σε δαπάνες υγείας αλλά και σε απώλεια παραγωγικότητας. Επομένως, πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση», δήλωσε ο Butler στο CNBC μέσω τηλεφώνου.
Ο Butler δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επερχόμενη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα για τους διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να αρχίσουν να αναγνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της ΑΜR. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. «Το πρόβλημα είναι ότι, φυσικά, τα αντιβιοτικά ή τα αντιμικροβιακά φάρμακα, δεν είναι τόσο ελκυστικά για τη βιομηχανία για να τα αναπτύξει. Είναι ακριβά, είναι υψηλού κινδύνου - και δεν έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια να αναπτύσσονται αντιμικροβιακά φάρμακα με αρκετά μοναδικά χαρακτηριστικά ώστε να αποφεύγεται η αντίσταση».
«Ακούμε τους ανθρώπους να μιλούν για αυτή τη "σιωπηλή πανδημία", αλλά δεν θα έπρεπε να είναι σιωπηλή. Θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερο θόρυβο γι' αυτό», δήλωσε ο Butler. «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η πανδημία [του κορωνοϊού] θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης, αλλά ακόμα δεν βλέπουμε αρκετή προσοχή στην AMR».
Ο Butler δήλωσε ότι ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν το πώς θα δοθούν κίνητρα στους ηγέτες της βιομηχανίας να αντιμετωπίσουν την AMR, τη στιγμή που έχουν πλήρη επίγνωση ότι μπορεί να είναι καλύτερα να επενδύσουν σε άλλους τομείς έρευνας και ανάπτυξης - όπως, για παράδειγμα, στην παραγωγή ενός εξαιρετικά κερδοφόρου φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας. «Για μένα, αυτό είναι που με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα», δήλωσε ο Butler. «Μπορώ να σκεφτώ πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κοινωνία μέσω των σοκ για πιο συνετή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να μην δημιουργούμε αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αλλά αν δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στον αγωγό με καινοτόμα χαρακτηριστικά, τότε έχουμε κατά κάποιο τρόπο χάσει», πρόσθεσε. «Και αυτό πραγματικά, πραγματικά με ανησυχεί».
Ο Joshi του University of Plymouth επανέλαβε αυτή την άποψη, περιγράφοντας τον διαγνωστικό αγωγό για την AMR ως «εντελώς σπασμένο» και καλώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναζωογονήσουν επειγόντως αυτή τη διαδικασία.
«Δεν είναι κερδοσκοπική», πρόσθεσε. «Καταλήγει κατά κάποιο τρόπο στο γεγονός ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να επενδύει κανείς πραγματικά στα αντιβιοτικά και στην ανάπτυξή τους. Και αυτό είναι κάτι που συγκλονίζει τον κόσμο των αντιμικροβιακών».

Η επόμενη πανδημία;

Ο Thomas Schinecker, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να μην αντλήσουν τα απαραίτητα διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού - προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την κρίση της υγείας με τις ΑΜR.
«Δεν πιστεύω ότι πήραμε τα μαθήματα που θα έπρεπε να είχαμε πάρει από την τελευταία πανδημία και δεν νομίζω ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία», δήλωσε ο Schinecker μιλώντας στο CNBC στις 19 Οκτωβρίου. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πάρουμε αυτά τα διδάγματα, να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι η επόμενη πανδημία θα έρθει», συνέχισε. «Μία από τις ανησυχίες που έχω είναι ότι πιθανώς τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να είναι αυτή η πανδημία. Με αυτό, πρέπει να επικεντρωθούμε στην προετοιμασία για τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης