Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Γαλλία ότι εξοπλίζει την Αρμενία - «Ετοιμάζουν νέο πόλεμο»

To Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Γαλλία ότι εξοπλίζει την Αρμενία - «Ετοιμάζουν νέο πόλεμο»
Ο Αζέρος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Γαλλία είναι υπεύθυνη «για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της ανθρωπότητας».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο» στον Καύκασο «εξοπλίζοντας» την Αρμενία.
Το Παρίσι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή «εξοπλίζοντας» την Αρμενία και «προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας», ισχυρίστηκε ο Ilham Aliyev.
Σύμβουλος του προέδρου, ο Hikmet Hajiyev, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως το Αζερμπαϊτζάν θέλει διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία και πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιτύχουν γρήγορα μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει ανάγκη για δυτική μεσολάβηση.
«Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι πυρηνική φυσική. Αν υπάρχει καλή βούληση, η επεξεργασία των θεμελιωδών αρχών μιας συμφωνίας ειρήνης μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Hikmet Hajiyev.

H ανάμειξη της Δύσης

Ωστόσο για το ζήτημα της δυτικής ανάμιξης πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη στην περιοχή μας, όχι στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες».
Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα αποχωρήσει από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατηγορώντας αμφότερες για φιλοαρμενική προκατάληψη.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan πίστωσε αυτή την εβδομάδα στην ΕΕ ότι βοηθάει να έρθει πιο κοντά μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως δήλωσε πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν «να μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο Hajiiyev υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά και μη εποικοδομητική στάση». Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επικρίνει έντονα τη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως συνάφθηκαν νέα συμβόλαια για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αρμενία
Σε σημερινή ομιλία του σε μια διάσκεψη για την αποαποικιοποίηση, ο Αζέρος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Γαλλία είναι υπεύθυνη «για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της ανθρωπότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης