Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρεις μονάδες μυστικών πληροφοριών στο Ισραήλ, Unit 504, Mossad, Shin Bet, εμφανίζονται ανίκανες μπροστά στη Hamas

Τρεις μονάδες μυστικών πληροφοριών στο Ισραήλ, Unit 504, Mossad, Shin Bet, εμφανίζονται ανίκανες μπροστά στη Hamas
Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα οδηγήσει η επανίδρυση της Μονάδας 504 στη Γάζα σε μεγαλύτερο μεταπολεμικό ρόλο
Τι είναι η Μονάδα Πληροφοριών 504 του IDF, η οποία τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε την κρίσιμη ανάμειξή της για τις γνώσεις σχετικά με την κατάχρηση των νοσοκομείων της Γάζας από τη Hamas;
Μπορεί να βοηθήσει τις επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ να είναι αποτελεσματικές στη Γάζα, ευρύτερα;
Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ρόλου της και της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) και της Mossad;
Αυτά είναι τα ερωτήματα των Ισραηλινών το τελευταίο διάστημα, ζητώντας απαντήσεις για τα φιάσκο της χώρας του απέναντι στο Hamas.

Το ιστορικό

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ο Ισραηλινός Στρατός ήταν πάντα ο μαχητής ιστορικά, και όλα τα όπλα του, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης κατασκοπείας, ήταν μεγάλα και είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Ισραήλ να επιτίθεται και να αμύνεται.
Μετά την καταστροφή του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, όπου η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία πρόβλεψης ότι η Αίγυπτος και η Συρία θα εξαπέλυαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, η κυβέρνηση άρχισε να ενισχύει σημαντικά τις πολύ μικρότερες Shin Bet και Mossad.
Η ιδέα ήταν ότι χρειάζονταν περισσότερες φωνές με περισσότερα εργαλεία ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών, έτσι ώστε ακόμα κι αν ένας φορέας έχανε μια μεγάλη απειλή λόγω κωλύματος, ένας από τους άλλους φορείς θα σκεφτόταν διαφορετικά και θα έπιανε την απειλή.
Για δεκαετίες - ή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Οκτωβρίου - αυτό πιθανότατα λειτούργησε καλά, ενθαρρύνοντας περισσότερες συζητήσεις και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

Εστίαση στο Λίβανο

Κάποια στιγμή, αυτές οι αλλαγές σήμαιναν ότι τόσο η Mossad όσο και η Shin Bet συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στον Λίβανο, παρόλο που η Μονάδα 504 είχε εμπλακεί βαθιά στον Λίβανο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε μεταγενέστερο σημείο, ωστόσο, η Mossad επικεντρώθηκε περισσότερο στο Ιράν και τη διεθνή τρομοκρατία.
Ομοίως, σε κάποιο σημείο, η Shin Bet ανέπτυξε μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη Γάζα.

Η μονάδα 504 επιστρέφει προς τα νότια

Όλα αυτά σήμαιναν ότι κάποια στιγμή, η Μονάδα 504 ανέλαβε μεγαλύτερη ευθύνη για τον Λίβανο, ενώ η Mossad, η οποία υποτίθεται ότι είχε πάντα μια πιο παγκόσμια εστίαση, άφησε τον Λίβανο περισσότερο στη Μονάδα 504.
Καθώς επικεντρώθηκε περισσότερο στον Λίβανο, η Μονάδα 504 άφησε περισσότερο το έργο της ανθρώπινης κατασκοπείας στη Γάζα στη Shin Bet, ακόμα κι αν η Υπηρεσία Πληροφοριών του IDF συνέχιζε να χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογικών και εναέριων εργαλείων επιτήρησης για τη συλλογή πληροφοριών.
Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, η Μονάδα 504 ανακοίνωσε ότι αυτή η αλλαγή είχε αντιστραφεί.
Μόλις χτύπησε η τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, η Μονάδα 504 έχτισε ένα αυτοσχέδιο νότιο αρχηγείο, διπλασίασε το μέγεθος των τάξεων της και επανεπένδυσε βαθιά στη Γάζα.
Οι στόχοι της Μονάδας 504 τείνουν να είναι λιγότερο στρατηγικοί από τη Mossad και τη Shin Bet και αφορούν περισσότερο τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η Μονάδα 504 μπορεί να ανακρίνει πολλούς συλληφθέντες Παλαιστίνιους τρομοκράτες ή Παλαιστίνιους πολίτες με ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία στην πρώτη γραμμή σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα στρατεύματα στο ίδιο τετράγωνο να προχωρήσουν, αποφεύγοντας ενέδρες και παγίδες.
Αντίθετα, η Shin Bet είναι πιο πιθανό να αφιερώσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στρατολογώντας πηγές και είναι πιο πιθανό να ανακρίνει κρατούμενους στις ασφαλείς εγκαταστάσεις του, για να αποκτήσει στρατηγικές πληροφορίες.
Η Shin Bet και η Unit 504 μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται στον χειρισμό ζητημάτων πληροφοριών με ορισμένες από τις χώρες στα σύνορα του Ισραήλ.
Όμως, παρόλο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η Shin Bet είναι γνωστό ότι μπορεί να ειδικεύεται περισσότερο σε ασυνήθιστα πολύπλοκες αποστολές, ενώ η Μονάδα 504 είναι γνωστό ότι μπορεί να φέρει μια μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα χειριστών και ανθρώπινου δυναμικού για να αντιμετωπίσει απειλή ή πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, η Mossad έχει επίσης γίνει πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν κάποτε, και διευθύνει πράκτορες, συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν.
Ωστόσο, όταν χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού πολεμικών επιχειρήσεων για μια μυστική επιχείρηση, η Μονάδα 504, μαζί με κάποιες άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων του IDF, είναι πιθανό να συμπληρώσει τουλάχιστον τη Mossad, ακόμη και μερικές φορές πέρα από το τυπικό της πλαίσιο.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα κίνηση στον τρέχοντα πόλεμο ήταν η χρήση της Μονάδας 504 για να προειδοποιήσει και να βοηθήσει στην εκκένωση των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
Η μονάδα είχε πολύ καλή απόδοση στη Συρία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 για να πείσει τις δυνάμεις κατά του καθεστώτος Assad και άλλους Σύρους αμάχους να αποφύγουν τις τριβές με το εβραϊκό κράτος.

Το μέλλον

Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα οδηγήσει η επανίδρυση της Μονάδας 504 στη Γάζα σε μεγαλύτερο μεταπολεμικό ρόλο, ειδικά δεδομένου ότι η Shin Bet και άλλες τεχνολογικές μονάδες πληροφοριών IDF έχασαν τα σχέδια εισβολής της Hamas.
Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες που διέρρευσαν μέχρι σήμερα έδειξαν ότι ένας μικρός αριθμός ηγετών της Hamas –μόνο στην κορυφή– γνώριζαν την πλήρη κλίμακα των σχεδίων της τρομοκρατικής ομάδας της 7ης Οκτωβρίου, οπότε ίσως η Μονάδα 504 να μην είχε βοηθήσει.
Ωστόσο, το κοινό θα απαιτήσει αλλαγές στο κατεστημένο των πληροφοριών μόλις αρχίσει η διερεύνηση των αποτυχιών του πολέμου και η Μονάδα 504, η οποία σαφώς δεν εμπλέκεται, μπορεί να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης