Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημιές άνω τω 43 δισ. για τους short σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Έχουν παγιδευτεί σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας»

Ζημιές άνω τω 43 δισ. για τους short σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Έχουν παγιδευτεί σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας»
Τα αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν απώλειες 43,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε short στοιχήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη
Τα hedge funds που στοιχηματίζουν σε πτώση στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υποστεί ζημίες περίπου 43 δισ. δολαρίων σε ένα απότομο ράλι τις τελευταίες ημέρες.
Οι πωλητές short, πολλοί από τους οποίους είχαν στοιχηματίσει έναντι εταιρειών που εκτέθηκαν σε υψηλότερο κόστος δανεισμού τον περασμένο περίπου χρόνο, έχουν παγιδευτεί από μια «επώδυνη» ανάκαμψη σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας» αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαϊκού μετοχικού κεφαλαίου της Barclays, Emmanuel Cau.
Αυτό συνέβη καθώς η αγορά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει επιτέλους τελειώσει.

Ισχυρός Νοέμβριος

Το ράλι, το οποίο έχει θέσει τον δείκτη S&P 500 της Wall Street σε τροχιά για τον ισχυρότερο μήνα του από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη αντιληπτή απροθυμία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική όταν άφησε τα επιτόκια σταθερά στην αρχή του μήνα.
Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδωσαν στη συνέχεια περαιτέρω ώθηση στις μετοχές, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να απολαμβάνουν και οι δύο τις καλύτερες μέρες τους από τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές είπαν ότι η άνοδος προκάλεσε μια βάναυση «σύντομη συμπίεση» κατά την οποία ορισμένα hedge funds επαναγόρασαν μετοχές για να καλύψουν τα αρνητικά τους στοιχήματα, γεγονός που βοήθησε να ωθήσουν τις τιμές των μετοχών ακόμη υψηλότερα.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη αγορά φέτος, αλλά αυτό η σύντομη συμπίεση σκοτώνει πραγματικά την απόδοση στο τέλος του έτους για πολλά κεφάλαια», είπε ο Cau.
«Κανείς δεν μπόρεσε να κερδίσει χρήματα από το ράλι στους μικρούς τίτλους».
«Η χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών του περασμένου μήνα μπορεί να προκάλεσε αναπήδηση ορισμένων νεκρών γατών», δήλωσε ο Barry Norris, επικεφαλής επενδύσεων στην Argonaut Capital, αναφερόμενος στην ανάκαμψη των μετοχών χαμηλότερης ποιότητας.
Line chart of Normalised returns (100 = base) showing Indices tracking shorted stocks enjoy November surge
Απώλειες άνω των 43 δισ.

Τα αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν απώλειες 43,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε short στοιχήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την Τρίτη έως την Παρασκευή συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας δεδομένων S3 Partners, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τα κέρδη που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει τα αμοιβαία κεφάλαια σε άλλες μετοχές που κατέχουν.
Τα στοιχήματα ενάντια σε μετοχές τεχνολογίας, υγειονομικής περίθαλψης και διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών ήταν από τα πιο δαπανηρά για τα hedge funds, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3.
Μια άνοδος 14% την εβδομάδα έως τη Δευτέρα της τιμής της μετοχής της γραμμής κρουαζιέρας Carnival Corp, για παράδειγμα, κόστισε σε short sellers hedge funds συνολικά 240 εκατομμύρια δολάρια.
Οι δείκτες που παρακολουθούν τις μετοχές με μεγάλη ανάκαμψη έχουν ανακάμψει απότομα από τα πρόσφατα χαμηλά, καθώς το κλίμα της αγοράς έχει βελτιωθεί γρήγορα.
Ο δείκτης Very Important Short Position της Goldman Sachs, ο οποίος παρακολουθεί τα 50 στοιχεία του S&P 500 με την υψηλότερη συνολική αξία σε δολάριο βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον καλύτερο μήνα του από τον περασμένο Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης