Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιάζει η ρωσική οικονομία, απέτυχαν οι δυτικές κυρώσεις - Στο 1% μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα

Εντυπωσιάζει η ρωσική οικονομία, απέτυχαν οι δυτικές κυρώσεις - Στο 1% μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι αυξημένες φορολογικές πληρωμές βοήθησαν τη ρωσική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα
Να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατάφερε η Ρωσία, παρά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα είναι περίπου 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, σηματοδοτώντας την τελευταία βελτίωση της δημοσιονομικής υγείας της Ρωσίας, καθώς αυξάνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Αυξημένα έσοδα

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι αυξημένες φορολογικές πληρωμές βοήθησαν τη ρωσική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο στις αρχές του έτους αναμενόταν να είναι πολύ υψηλότερο, με ορισμένους οικονομολόγους να αναμένουν έλλειμμα έως και 5% του ΑΕΠ.
"Έρχονται πρόσθετα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οικονομία λειτουργεί και οι ρυθμοί ανάπτυξης μας επιτρέπουν να μιλάμε για υψηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού", δήλωσε ο Siluanov.
Το έλλειμμα για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ανήλθε σε 1,24 τρισεκατομμύρια ρούβλια (13,82 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 0,7% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει έλλειμμα 2,93 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων ή 2% του ΑΕΠ.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη

Υπενθυμίζεται ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 5,5% το τρίτο τρίμηνο 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 3,5%, εκτίμησε την Τετάρτη η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat.
Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης φέτος από την πτώση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2022, καθώς η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8% και αυξήθηκε κατά 4,9% το δεύτερο τρίμηνο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης