Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (ΕΚΤ): Είμαστε κοντά στο μέγιστο επιτόκιο, «άνοιχτη» άλλη μία αύξηση

Nagel (ΕΚΤ): Είμαστε κοντά στο μέγιστο επιτόκιο, «άνοιχτη» άλλη μία αύξηση
Πρέπει να υπάρξει ένα δημοσιονομικό πλαίσιο στιβαρό, το οποίο θα λειτουργεί επίσης για όλους με τον τρόπο που λειτουργούσε το παλιό πλαίσιο για 25 χρόνια, υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Joachim Nagel
Κοντά στο μέγιστο επιτόκιο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel, ο οποίος όμως δεν αποκλείει την περίπτωση να υπάρξει νέα επιτοκιακή αύξηση.
«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το επίπεδο που βλέπουμε ως τελικό επιτόκιο» είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος της νομισματικής πολιτικής της Γερμανίας σε φοιτητές στο Μιλάνο την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.
«Νομίζω ότι οι τιμές θα παραμείνουν εκεί που είναι για λίγο.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν άλλο γύρο πληθωρισμού.
Kανείς δεν ξέρει…» είπε ο Nagel.
Πάντως, ο Nagel είναι αισιόδοξος, λέγοντας ότι δεν ανησυχεί: «Η ευρωζώνη θα αποφύγει μια δύσκολη προσγείωση - το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης της οικονομίας έχει σημειωθεί».

Δημοσιονομικοί κανόνες

Ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι υποστηρίζει μια γενική αναμόρφωση.
«Πιστεύω ότι η άποψη περί ριζικών αλλαγών είναι παντού, στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες κ.λπ. Πρέπει λοιπόιν να βρούμε ένα πλαίσιο ισχυρό, το οποίο θα λειτουργεί για όλους
«Θα πρέπει να υπάρξουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και κάθε χώρα να ακολουθεί κανόνες που θα ευθυγραμμίζουν τα χρέη», είπε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank, παρά τις αντιπαραθέσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα βρουν έδαφος συμβιβασμού.
«Μάθαμε πριν από 15 χρόνια πόσο περίπλοκη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν αυτοπεποίθηση.
Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στιβαρό, το οποίο θα λειτουργεί επίσης για όλους με τον τρόπο που λειτουργούσε το παλιό πλαίσιο για 25 χρόνια» κατέληξε ο Nagel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης