Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάθε ημέρα πολέμου με τη Hamas κοστίζει 270 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ, αλλά δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερα από αυτό της Ιταλίας

Κάθε ημέρα πολέμου με τη Hamas κοστίζει 270 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ, αλλά δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερα από αυτό της Ιταλίας
Το ισραηλινό Δημόσιο στηρίζεται πολύ στους πολίτες της χώρας αλλά και στους υποστηρικτές παγκοσμίως
Βαρύ αναμένεται να είναι το τίμημα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Hamas, με την ανώτατη κυβερνητική λογιστική ομάδα του Τελ Αβίβ να υπολογίζει ήδη ότι έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται δισεκατομμύρια χρεώσεων, μετά από σχεδόν επτά εβδομάδες μαχών.
Καθώς ο στρατός του Ισραήλ κινείται βαθύτερα στη Γάζα, το γενικό λογιστήριο του Υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το κόστος κάθε πολεμικής επιχείρησης.
Μέχρι τώρα, ο πόλεμος έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει στην οικονομία περίπου 270 εκατ. δολάρια καθημερινά, με την αναγωγή να δείχνει ότι το δημοσιονομικό τίμημα την διετία 2023-2024 να ανεβαίνει στα 180 δισ. σέκελ ή 48 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Leader Capital Markets, μια εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Leader Capital Markets τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να δανειστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την ένοπλη σύγκρουσή.
«Προχωράμε με ένα βασικό σενάριο που αναφέρεται σε αρκετούς μήνες μάχης και έχουμε εργαστεί σε πρόσθετα buffers», δήλωσε ο Yali Rothenberg, γενικός λογιστής του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέντευξή του στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Είμαστε ικανοί να χρηματοδοτήσουμε το κράτος του Ισραήλ ακόμη και σε πιο ακραία σενάρια από τις τρέχουσες μάχες», επιβεβαίωσε.

Το σοκ στην οικονομία

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ προκαλεί στην οικονομία του ένα σοκ που μοιάζει με εκείνο του lockdown λόγω Covid 19.
Το δημοσιονομικό σοκ διαπερνά μια οικονομία που έπρεπε να στραφεί σε πολεμική βάση μέσα σε λίγες μέρες.
Αυτό έγινε αφότου η Hamas, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επιτέθηκε στο Ισραήλ και προκάλεσε αντίποινα που ακολούθησαν χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Αν και η κυβέρνηση έχει εκδώσει διεθνές χρέος σε γιεν, ευρώ και δολάρια μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων μέσω τραπεζών της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, βασίζεται στην εγχώρια αγορά για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πουλήσει 18,7 δισεκατομμύρια σέκελ τοπικά ομόλογα από τις 7 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο λίγο πάνω από 5 δισεκατομμύρια σέκελ μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η ζήτηση για τους τίτλους της παρέμεινε αρκετά ανθεκτική ώστε να φτάσει το εξαπλάσιο του ποσού που προσφέρεται σε ορισμένες πρόσφατες δημοπρασίες.
Η Moody's εκτιμά τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης σε περίπου 10% της οικονομικής παραγωγής φέτος, από 5,7% το 2022.
Τα εγχώρια επιτόκια έχουν αυξηθεί λιγότερο στο Ισραήλ από ό,τι σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που καθιστά σχετικά φθηνό για την κυβέρνηση τον δανεισμό στο εσωτερικό.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σέκελ της χώρας έχει αυξηθεί από την έναρξη της σύγκρουσης αλλά βρίσκεται στο 4,2% — χαμηλότερη από αυτή των ομολόγων των ΗΠΑ παρόμοιας διάρκειας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας η απόδοση για το 10ετές είναι στο 4,34%.
Χάρη εν μέρει στις άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, το ισραηλινό νόμισμα έχει ανακτήσει πλήρως τις απώλειές του μετά την έναρξη του πολέμου και τώρα διαπραγματεύεται κοντά στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο.
«Αν κοιτάξουμε την κατάσταση πριν από τον πόλεμο, το σέκελ ήταν σχετικά αδύναμο και οι τοπικές κεφαλαιαγορές υπολειτουργούσαν», είπε ο Rothenberg.
«Ίσως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενδιαφέρον επενδυτικό σημείο στην ισραηλινή οικονομία».

Επιφυλακτικοί οι διεθνείς επενδυτές

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια λιγότερο φιλόξενη αγορά στο εξωτερικό.
Το κόστος για την ασφάλιση των κρατικών ομολόγων του Ισραήλ έναντι χρεοκοπίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου, φτάνοντας στις 123 μονάδες βάσης.

Για το γενικό τμήμα λογιστών, η ανησυχία σημαίνει ότι εντείνει την προσέγγισή του στους οίκους αξιολόγησης καθώς και στους ξένους και τοπικούς διαπραγματευτές παρέχοντας ενημερωμένα δεδομένα και εξηγώντας τις εξελίξεις καθώς αυτές εξελίσσονται.
Προσπαθεί επίσης να διευκολύνει τις εισροές στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας μιλώντας σε πιθανούς επενδυτές και εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια.
«Είμαστε μια χώρα σε πόλεμο, αλλά πάντα είχαμε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολέμους», είπε ο Rothenberg.
Εκτός από το ότι βασίζεται στο εσωτερικό χρέος από τις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίσης μια οντότητα εγγεγραμμένη στις ΗΠΑ που είναι ξεχωριστή αλλά συνδεδεμένη με το Υπουργείο Οικονομικών.
Πώλησε ένα μηνιαίο ρεκόρ ομολογιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που αγοράστηκαν από υποστηρικτές του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, η χώρα δανείστηκε στο εξωτερικό μέσω συμφωνιών με ιδιωτικές διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας τον έλεγχο των δημοσίων αγορών και συγκεντρώνοντας συνολικά 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου.
Οι πρόσφατες διεθνείς τοποθετήσεις ομολόγων του Ισραήλ αφορούσαν μεγάλους θεσμικούς επενδυτές «που πιστεύουν πραγματικά στο Ισραήλ ακόμη και σε κατάσταση πολέμου», είπε ο Rothenberg.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνουν».

Κίνδυνοι πολέμου

Η ξαφνική πίεση στα οικονομικά του Ισραήλ έχει θέσει την κυβέρνηση στο προσκήνιο των τριών μεγαλύτερων εταιρειών αξιολόγησης, οι οποίες μείωσαν όλες τις προοπτικές σε αρνητικές τις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.
Αλλά το Ισραήλ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής αυτό που θα ήταν η πρώτη του υποβάθμιση.
Κατά την άποψη του Rothenberg, η απόφαση μπορεί να οφείλεται στην ικανότητα του Ισραήλ να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αρκετά ώστε να υποστηρίξει μια μεσοπρόθεσμη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ — ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί υψηλότερα από το τρέχον επίπεδό του περίπου 60%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης