Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κίνδυνο οι γερμανικές τράπεζες - Bundesbank: Αυξήστε τις προβλέψεις για τα NPLs

Σε κίνδυνο οι γερμανικές τράπεζες - Bundesbank: Αυξήστε τις προβλέψεις για τα NPLs
Οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν τόσο σημαντικά όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις γερμανικές τράπεζες κρούει η Bundesbank.
Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζες, Claudia Buch, προειδοποιεί ότι οι μεγάλες τράπεζες της Γερμανίας πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), καθώς αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες και οι πιστωτικοί κίνδυνοι.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους οικονομολόγους ως ο «ασθενής της Ευρώπης», αφού εισήλθε σε τεχνική ύφεση νωρίτερα φέτος, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις από την κατάρρευση των κατασκευών.
Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί βουλευτές προσπαθούν να βρουν λύσεις σε μια εξελισσόμενη δημοσιονομική κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.
Όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο από το χαμηλό ρεκόρ του -0,5% τον Σεπτέμβριο του 2019 στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον Σεπτέμβριο του 2023.
«Θα πω ότι, στην πραγματικότητα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε αρκετά καλά αυτή την αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, οι πλήρεις επιπτώσεις δεν είναι ακόμη ορατές, οπότε δεν έχουν πραγματικά λειτουργήσει στους ισολογισμούς των τραπεζών, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προειδοποιούμε τις τράπεζες ως συνήθως», δήλωσε η Buch μιλώντας στο CNBC.
«Η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά υψίστης σημασίας στην παρούσα συγκυρία. Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι είναι καλό αν χρησιμοποιήσουν αυτή την κερδοφορία για να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους - επαρκή κεφάλαια, επαρκή ρευστότητα, αλλά και επενδύσεις στην πληροφορική για τη θωράκιση έναντι των κινδύνων στον κυβερνοχώρο» επεσήμανε η ίδια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των γερμανικών τραπεζών

Οι γερμανικές τράπεζες είχαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με την Deutsche Bank να καταγράφει καθαρά κέρδη ύψους 1,031 δισ. ευρώ και την Commerzbank να υπερτριπλασιάζει τα καθαρά κέρδη της από το προηγούμενο έτος σε 684 εκατ. ευρώ.
Η Buch σημείωσε ωστόσο ότι οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν τόσο σημαντικά όσο θα ήθελε η κεντρική τράπεζα, δεδομένης της απότομης αύξησης των επιτοκίων και του «πολύ αβέβαιου περιβάλλοντος» για την οικονομία.
«Οι προβλέψεις αυξήθηκαν λίγο, αλλά αν τις συγκρίνετε με τους ιστορικούς μέσους όρους, εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο και το ίδιο ισχύει στην πραγματικότητα και για τις εταιρικές αφερεγγυότητες, οπότε οι εταιρικές αφερεγγυότητες, οι οποίες στην πραγματικότητα μειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, αυξήθηκαν ελαφρώς, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους», δήλωσε.
«Κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της διαρθρωτικής αλλαγής που έχουμε, δεδομένης της αβεβαιότητας που έχουμε γύρω μας, οι εταιρικές χρεοκοπίες είναι πιθανό να αυξηθούν, ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πιθανό να αυξηθεί, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς -και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά της μακροπροληπτικής εποπτείας και από την πλευρά της μικροπροληπτικής εποπτείας- πραγματικά καθιστούμε τις τράπεζες ενήμερες για αυτούς τους κινδύνους και τις παροτρύνουμε να αυξήσουν ό,τι μπορούν, την ανθεκτικότητά τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης