Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας - Μεγάλος ο κίνδυνος νέας ανάφλεξης

Ενισχύονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας - Μεγάλος ο κίνδυνος νέας ανάφλεξης
Η κυβέρνηση του Κοσόβου  έχει θέσει προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου σε περίπου 10.000 αυτοκινητιστές να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους με αριθμούς Κοσσυφοπεδίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Ενισχύει τις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, με βρετανικά στρατεύματα που κάνουν περιπολίες λόγων των ανησυχιών ότι οι δύο πρώην εχθροί εν καιρώ πολέμου μπορεί να εμπλακούν εκ νέου σε ανοιχτή σύγκρουση μετά από μια σειρά βίαιων επεισοδίων που έχουν σημειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.
Το ΝΑΤΟ έστειλε εκατοντάδες πρόσθετες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βρετανία και τη Ρουμανία μετά από μάχη μεταξύ των αρχών και των ένοπλων Σέρβων που βρήκαν καταφύγιο σε ένα μοναστήρι με αποτέλεσμα τη μετατροπή ενός ήσυχου χωριού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε εμπόλεμη ζώνη στις 24 Σεπτεμβρίου.
Ένας αστυνομικός και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν στο χωριό Bajska στη χειρότερη βία από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.
Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία ότι παρέχει οικονομική και πρακτική υποστήριξη στους ενόπλους, κάτι που το Βελιγράδι αρνήθηκε.
Κατόπιν αυτού, το ΝΑΤΟ έστειλε  1.000 επιπλέον στρατιώτες στην περιοχή, αυξάνοντας την παρουσία του εκεί σε 4.500 ειρηνευτικές δυνάμεις από 27 χώρες.
Βρετανοί στρατιώτες αναπτύσσονται τώρα σε βάρδιες 18 ωρών σε συνθήκες παγετού για να διασφαλίσουν ότι δεν μπαίνουν όπλα ή ένοπλες ομάδες στο Κοσσυφοπέδιο.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ σε μια περιπολία ρουτίνας, η οποία αποτελείται από την κατανόηση των προτύπων ζωής, την απόκτηση πληροφοριών για οποιαδήποτε παράνομη ή ύποπτη δραστηριότητα που στη συνέχεια ανατροφοδοτείται από την KFOR (αποστολή ΝΑΤΟ) και υψηλότερη», δήλωσε στο Reuters ο υπολοχαγός Joss Gaddie από τον βρετανικό στρατό στα σύνορα με τη Σερβία.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Δυτικά Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Yens Stoltenberg είπε ότι ο οργανισμός εξετάζει εάν χρειάζεται μια πιο μόνιμη αύξηση των δυνάμεων «για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα βγει εκτός ελέγχου και θα δημιουργήσει μια νέα βίαιη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ή στην ευρύτερη περιοχή».
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει αλβανική πλειοψηφία, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από μια εξέγερση των ανταρτών και μια επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999.
Περίπου το 5% του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο είναι Σέρβοι, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στο βορρά και αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να δουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.
Συχνά έχουν συγκρουστεί με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.
Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πολλοί Σέρβοι αρνούνται να ταξινομήσουν οχήματα με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, χρησιμοποιώντας το δικό τους σύστημα, το οποίο θεωρείται παράνομο από την Πρίστινα.
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Albin Kurti έχει θέσει προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου σε περίπου 10.000 αυτοκινητιστές να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους με αριθμούς Κοσσυφοπεδίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν βαριές κυρώσεις.
Ένα παρόμοιο αίτημα πυροδοτήσει βία πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης