Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσοχή, επενδυτές - Ζοφερές προβλέψεις Schwab για ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Προσοχή, επενδυτές - Ζοφερές προβλέψεις Schwab για ύφεση στην αμερικανική οικονομία
Πολλαπλασιάζπνται οι χρεοκοπίες στην αμερικανική οικονομία - πού οδηγεί αυτό...
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.
Προειδοποιητικό καμπανάκι είναι η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών και των αθετήσεων χρέους που αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομία.
Στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται βέβαια η αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει αρνητικά επιχειρήσεις και καταναλωτές, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης.
Σύμφωνα με την S&P Global, 516 εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες φέτος οι πτωχεύσεις από ότι το 2021 και το 2022 μαζί

Αυτός ο αριθμός ξεπερνά ήδη τον συνολικό αριθμό των πτωχεύσεων που καταγράφηκαν το 2021 και το 2022 μαζί.
Αλλά και οι αθετήσεις πληρωμών σε αμερικανικά εταιρικά ομόλογα έχουν αυξηθεί.
Φέτος σημειώθηκαν 127 αθετήσεις χρέους σε εταιρικά ομόλογα ως τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της S&P Global, 13% περισσότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
O διευθυντής του Charles Schwab και στρατηγικής αναλυτής αγορών σταθερού εισοδήματος, Collin Martin, εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού για ορισμένες εταιρείες διπλασιάστηκε ή και τριπλασιάστηκε το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, επιβαρύνοντας σοβαρά τους εταιρικούς ισολογισμούς.
Οι πραγματικές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα εκτινάχθηκαν πάνω από το 9% τον Οκτώβριο και διαπραγματεύονταν στο 8,5% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Υψηλής Απόδοσης ICE BofA στις ΗΠΑ.
Και παρόλο που οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε υψηλά 16 ετών τον Σεπτέμβριο, γεγονός που επηρέασε το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία.
Η απόδοση του 10ετούς διαπραγματεύονταν γύρω στο 4,42% την περασμένη εβδομάδα
«Όταν οι εταιρείες διαχειρίζονται τους ισολογισμούς τους και θέλουν να εκδώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν χρέος, πρέπει να εκδίδουν χρέος με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που είχαν τα τελευταία χρόνια, και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα στα κέρδη τους. Πρέπει πλέον να πληρώνουν περισσότερους τόκους κι αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά τους κέρδη σε ένα περιβάλλον όπου τα έσοδα αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό», είπε ο Martin.
Ο ίδιος λέει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις λεγόμενες εταιρείες ζόμπι, οι οποίες είναι εταιρείες που δεν έχουν μετρητά στη διάθεσή τους για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Πολλές εταιρείες ζόμπι κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, όταν το κόστος δανεισμού ήταν κοντά στο μηδέν και οι εταιρείες μπορούσαν να συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούν το χρέος τους με σχετική ευκολία.
Αλλά αυτό έχει αλλάξει σε ένα καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων και φαίνεται ότι συμβάλλει τουλάχιστον εν μέρει στο κύμα δημιουργίας κινδύνου στον εταιρικό τομέα.
Οι αθετήσεις πληρωμών χρεοκοπίες στα ομόλογα υψηλής απόδοσης αναμένεται να φθάσουν στο 4,5%-5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Fitch Ratings, έξι φορές περισσότερο από το ποσοστό αθέτησης 0,7% που καταγράφηκε μεταξύ όλων των εκδοτών ομολόγων υψηλής απόδοσης το 2021.

Φόβοι για την ύφεση

Οι εταιρικές χρεοκοπίες και οι αθετήσεις χρέους σε εταιρικά ομόλογα είναι πιθανό να αυξάνονται ως το 2024, είπε ο Martin.
Στις ΗΠΑ οι χρεοκοπίες και οι αθετήσεις χρέους αναμένεται να κορυφωθούν κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, εκτιμά ο Charles Schwab.
Και αυτή η αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών και αθετήσεων χρεους φέτος και του χρόνου αναμένεται να έχει πολύ αρνητική επίδραση στην αμερικανική οικονομία και να τη ρίξει σε ύφεση.
Οι εταιρείες που παλεύουν με πτώχευση ή με μεγάλα χρέη μειώνουν το εργατικό δυναμικό τους καθώς προσπαθούν να επανέλθουν στην οικονομική τους ευρωστία.
Οι εξελίξεις αυτές είναι επίσης αρνητικές για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συγκεκριμένα για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά και τις τιμές των μετοχών.
«Εάν οι εταιρείες έχουν δυσκολίες, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών. Και αν είστε επενδυτής και βλέπετε τα περιουσιακά σας στοιχεία να χάνουν αξία, μπορεί να περιορίσετε τις δαπάνες σασ. Προσθέστε αυτές τις διπλές δυνάμεις των ζημιών και των χαμηλότερων δαπανών... κι έχουμε ένα μείγμα που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία», πρόσθεσε ο Martin.
Άλλα υπάρχουν κι άλλα σημάδια ότι η οικονομία τείνει να επιβραδύνει.
Π.χ. οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξαντλούν τις υπερβολικές αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι φοιτητές αρχίζουν να πληρώνουν τα φοιτητικά δάνεια κι αυτό αναμένεται να πιέσει τις δαπάνες ενώ η ραγδαία αύξηση των αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε όλη την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης