Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Erdogan και Μητσοτάκης να θυμηθούν Atatürk και Βενιζέλο και να επιμείνουν στο διάλογο

Daily Sabah: Erdogan και Μητσοτάκης να θυμηθούν Atatürk και Βενιζέλο και να επιμείνουν στο διάλογο
Το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου
Από τις αλήστου μνήμης προκλητικές δηλώσεις Erdogan ότι «θα έρθουμε νύχτα» έως τη σημερινή στάση της τουρκικής διπλωματίας για πνεύμα συνεννόησης επί των διαφορών και καταλλαγής των παθών η απόσταση είναι αβυσσαλέα.
Η στάση «κατευνασμού» της ελληνικής πλευράς έναντι της Τουρκίας - την οποία στηλίτευσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στη Καθημερινή (26/11/2023) όπου επικαλέσθηκε την παλαιότερη τοποθέτηση του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνοδεύεται από μια ρητορική στροφή της τουρκικής διπλωματίας με έμφαση στο «διάλογο» των δύο πλευρών
Όσοι μελετούν την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι σίγουρο ότι από τη στιγμή που η Τουρκία έχει σαφώς και διαχρονικά διατυπώσει αναθεωρητικές θέσεις για μια σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως το καθεστώς των νησιών και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, κατανοούν ότι η επίκληση του διαλόγου είναι προφανώς προσχηματική και σχετίζεται με το πώς η Τουρκία σε κάθε συγκυρία αντιμετωπίζει τον ευρύτερο γεωπολιτικό της ρόλο.
Σε άρθρο της φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, κάνει λόγο για ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών αναφερόμενη σε ένα άρθρο του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην εφημερίδα Παραπολιτικά αλλά και σε δηλώσεις του διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun όπου επισημαίνεται ότι Erdogan και Μητσοτάκης πρέπει να μιμηθούν την παράδοση φιλίας των Kemal Atatürk και Ελευθέριου Βενιζέλου.
Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το νέο πνεύμα και η θετική ατζέντα

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι καθώς μετρούν αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, Άγκυρα και Αθήνα έχουν υιοθετήσει μια λεπτή διπλωματική γραμμή καθώς αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες αναγνωρίζουν τις διαφωνίες, αλλά πιστεύουν ότι είναι πιθανές βελτιώσεις στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνεται σε άρθρο της την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023.
Σημειώνεται σχετικά ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανυπομονούν για μια συνάντηση των ηγετών τους τον Δεκέμβριο, ενώ αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές χαιρετίζουν τα οφέλη από τη βελτίωση των άλλοτε εχθρικών σχέσεων ενώ σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς επισημαίνονται τα οφέλη τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, χωρίς να αγνοούνται οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ααναφορά γίνεται σε άρθρο που έγραψε για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο οποίο εφιστεί την προσοχή στην βελτίωση των σχέσεων από τον Φεβρουάριο και ιδιαίτερα το σημείο όπου επισημαίνεται ότι «τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκαν πολιτικοί και διοικητικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενισχύοντας ένα βελτιωμένο επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και διευκολύνοντας την ανάπτυξη ουσιαστικών διαπροσωπικών σχέσεων».
Επίσης επισημαίνεται η αναφορά του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι «δίνουμε έμφαση στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, δηλαδή μια θετική ατζέντα με μέτρα περισσότερο εμπορικού και οικονομικού χαρακτήρα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσανατολισμένα στην αμυντική και στρατιωτική διάσταση» καθώς και επισημαίνονται βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε διμερείς σχέσεις και διεθνή θέματα.
Οσον αφορά το Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου επισημαίνεται από τον Ελληνα ΥΠΕΞ: «Η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει το επερχόμενο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με επίγνωση και σοβαρότητα. Και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές. Σε αυτές οφείλουμε την κληρονομιά μιας ειρηνικής διεθνούς γειτονιάς, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία και την πρόοδο της χώρας μας».
Το πλαίσιο της περιφραφής του πνεύματος του «κατευνασμού» που αποπνέει το κείμενο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν το «θετικό κλίμα» στις σχέσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη καθώς τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των διμερών επαφών όπως συμφωνήθηκε σε προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας

Στο άρθρο της Daily Sabah επισημαίνεται και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ζητήματα, η διατήρηση όλων των καναλιών επικοινωνίας ανοιχτών βοηθά στην οικοδόμηση περισσότερης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις ευαισθησίες και τα ζωτικά συμφέροντα των δύο πλευρών, σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα.
«Πρέπει να κρατάμε όλα τα κανάλια ανοιχτά. Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλο, όχι σε άλλους ο ένας για τον άλλον.
Μια τέτοια κοινή κατανόηση θα βοηθούσε στην οικοδόμηση περισσότερης εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις ευαισθησίες και τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου», πρόσθεσε ο Altun.
Επεσήμανε επίσης ότι εφόσον επικρατήσει «μεγαλύτερη διαφάνεια, προβλεψιμότητα και αίσθηση καλής γειτονίας», και οι δύο χώρες θα έχουν αρκετό χώρο για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Τονίζοντας ότι κανείς δεν ωφελείται από την ένταση, είπε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ζητήματα και ότι τα περισσότερα είναι αλληλένδετα και περίπλοκα.

Οι ιστορικές βάσεις των ελληνοτουρκικών διαφορών

Αναφερόμενος στην ιστορική βάση των ελληνοτουρκικών διαφορών η φιλοκυβερνητική εφημερίδα έκανε αναφορά στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ και στον Ελευθέριο Βενιζέλο.
«Ωστόσο, μπορούμε να λύσουμε (τις διαφορές) προς όφελος των μελλοντικών γενεών», επισήμανε, προσθέτοντας ότι και οι δύο οφείλουν στις μελλοντικές γενιές σχέσεις καλής γειτονίας όπως απολάμβαναν την εποχή του Kemal Atatürk, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος διετέλεσε αρκετές θητείες Έλληνας πρωθυπουργός την εποχή τουAtatürk.
«Η συνεργασία μεταξύ τους ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον.
Πρέπει να συνεχίσουμε με αυτά τα βήματα.
Οι χώρες μας ανήκουν στην ίδια συμμαχία (ΝΑΤΟ) και έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες σήμερα.
Επίσης αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Στη δήλωση του ο Altun αναδεικνύοντας τη νέα στάση της Τουρκίας για αμοιβαία συνεννόηση, επισήμανε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι υψηλοί τόνοι «ότι απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη, προσπάθειες, ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος και υπομονή για την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των χωρών, είπε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ρητορική κλιμάκωσης των αντιθέσεων.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να απέχουν από προκλητικές δηλώσεις που προσελκύουν την προσοχή των ΜΜΕ.
Πρόσθεσε ότι «όταν κοιτάμε τα ελληνικά ΜΜΕ, παρατηρούμε δυστυχώς ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άρθρα και σχόλια για την Τουρκία που δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική κοινή γνώμη», είπε.
30/10/1930 : Η προσέγγιση Βενιζέλου - Κεμάλ επιστεγάζεται με το Σύμφωνο  Φιλίας | in.gr
Η στάση της κοινής γνώμης και τα... ΜΜΕ

Παραβλέποντας προσφατες ιδιαίτερα εμπρηστικές δηλώσεις του Τουρκού προέδρου, σημείωνει ότι η στάση της κοινής γνώμης είναι σημαντική καθώς περιορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι μια εποικοδομητική στάση των μέσων ενημέρωσης θα αντικατοπτρίζεται θετικά στην κοινή γνώμη, η οποία με τη σειρά της θα δώσει στους πολιτικούς την απαραίτητη ελευθερία να προωθήσουν τους διμερείς δεσμούς.
Σχετικά με το 5ο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου των χωρών, ανέφερε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.
«Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη τις τεταμένες σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια.
Χάρη στη διπλωματία αλληλεγγύης στις κρίσεις και τις αυξημένες επαφές, ξεκινήσαμε αυτή τη νέα περίοδο στη σχέση μας και έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε αυτή τη θετική τάση.
Και οι δύο χώρες θα πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να να βρούμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματά μας», επισήμανε.
Ανέφερε ότι το συμβούλιο είναι σημαντικό καθώς επιδεικνύει την πολιτική βούληση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων και δίνει ένα πολύ θετικό μήνυμα στο κοινό και στις δύο χώρες.
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκεκριμένη πρόοδος κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου.
Σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση, είπε ο Altun: «Πιστεύουμε ότι κοινή μας προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τερματισμός της απώλειας ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο και στο έδαφος.
Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται τώρα για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας»
Ενώ αυτές οι προσπάθειες διαλόγου βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν πρέπει να αποφευχθούν προκλητικές και αντιπαραγωγικές δηλώσεις που δεν ωφελούν κανέναν, πρόσθεσε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-26_214928.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης