Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Η κυβέρνηση καταργεί τον νόμο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων

Νέα Ζηλανδία: Η κυβέρνηση καταργεί τον νόμο που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, όπως σημειώνει το BBC, επέκριναν έντονα τη ξαφνική ανατροπή
Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να καταργήσει την πρωτοπόρα απαγόρευση του καπνίσματος με στόχο να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές περικοπές.
Ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή της Τζασίντα Άρντερν, θα απαγόρευε από το 2024 την πώληση τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2008.
Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη Νέα Ζηλανδία. Ο νόμος της Άρντερν είχε ακριβώς στόχο να αποτρέψει τις νέες γενιές από την κακή συνήθεια και να σωθούν χιλιάδες ζωές τον χρόνο.
Μεταξύ των μέτρων περιλαμβανόταν ο περιορισμός του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού και η μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα. Πάντως, αρκετοί πωλητές είχαν διαμαρτυρηθεί για την απώλεια εισοδήματος, παρά τις επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.
Το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Κρις Λούξον, που κέρδισε στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, δεν είχε αναφέρει τίποτα προεκλογικά για τον νόμο.
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας, όπως σημειώνει το BBC, επέκριναν έντονα τη ξαφνική ανατροπή.
«Είμαστε κατάπληκτοι και αηδιασμένοι. Είναι ένα απίστευτα οπισθοδρομικό βήμα από ένα παγκοσμίως πρωτοπόρο απολύτως άριστο μέτρα υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Έντουαρντ , ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο.
Η Νέα Ζηλανδία πιστεύεται ότι ενέπνευσε τη βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο παρόμοια απαγόρευση του καπνίσματος για τους νέους. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η θέση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ παραμένει αμετάβλητη.
Το ποσοστό των καπνιστών στη Νέα Ζηλανδία υπολογίζεται στο 8% του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης