Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται για στήριξη της οικονομίας, προτρέπει σε μεταρρυθμίσεις

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται για στήριξη της οικονομίας, προτρέπει σε μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση δρομολόγησε μια σειρά μέτρων πολιτικής φέτος για να στηρίξει την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη
Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική για να στηρίξει την οικονομία, διαβεβαίωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ωστόσο προέτρεψε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την πάροδο του χρόνου για να μειωθεί η εξάρτηση της ανάπτυξης από τις υποδομές και την ιδιοκτησία.
Ο Pan Gongsheng δήλωσε στο συνέδριο υψηλού επιπέδου HKMA-BIS στο Χονγκ Κονγκ ότι η οικονομική δυναμική των τελευταίων μηνών υποδηλώνει ότι η Κίνα θα επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη το 2023, ο οποίος είναι περίπου 5%.
"Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα θα έχει υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη το 2024 και μετά", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Pan δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι μειώσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδίως του χοιρινού κρέατος, δεν θα διατηρηθούν. Επεσήμανε επίσης θετικά σημάδια στον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας υποχώρησαν τον Οκτώβριο, καθώς βασικοί δείκτες της εγχώριας ζήτησης έδειξαν αδυναμία που δεν είχε παρατηρηθεί από την πανδημία, ενώ ο αποπληθωρισμός των εργοστασίων κλιμακώθηκε.

Στήριξη της ανάκαμψης

Η κυβέρνηση δρομολόγησε μια σειρά μέτρων πολιτικής φέτος για να στηρίξει την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η οποία επηρεάζεται από την ύφεση του τομέα των ακινήτων, τους κινδύνους χρέους των τοπικών κυβερνήσεων, την αργή παγκόσμια ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Τον Οκτώβριο, η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο για την έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (139,84 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του έτους, αυξάνοντας τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 στο 3,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από το αρχικό 3%.
Η PBOC εφάρμοσε επίσης μετριοπαθείς μειώσεις επιτοκίων και άντλησε περισσότερα μετρητά στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, υποσχόμενη να διατηρήσει τη στήριξη της πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης