Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ιστορικά υψηλά οδεύει ο χρυσός, ξεπέρασε τα 2.060 δολάρια

Προς ιστορικά υψηλά οδεύει ο χρυσός, ξεπέρασε τα 2.060 δολάρια
Σε υψηλό άνω των 3 ετών
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου 2020, έκλεισε σήμερα 28/11 η τιμή του χρυσού, με στήριξη από την τεράστια γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως, την ήπια υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου αλλά και τις αγορές-μαμούθ από μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Το αν ο χρυσός καταρρίψει το ιστορικό του υψηλό, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές ενδείξεις που θα ανακοινωθούν. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τις τιμές PCE -το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed- αναμένονται την Πέμπτη 30/11, όπως και η δεύτερη μέτρηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Τυχόν ενδείξεις εξασθένησης του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης είναι πιθανό να αυξήσουν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που θα μπορούσε να είναι θετικό για τις τιμές του χρυσού.
Πέρα από τις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, όπως και οι μετρήσεις της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων από την Ιαπωνία. Τυχόν ενδείξεις επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο. Δεδομένου όμως ότι οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η πορεία του κίτρινου μετάλλου εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου (το πιο ενεργό πλέον συμβόλαιο) ενισχύθηκε 27,20 δολάρια ή 1,3% και έκλεισε στα 2.060,20 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ενδοσυνεδριακά, έφθασε ακόμη και τα 2.064 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε συνολικά 1%, ενώ για τον Οκτώβριο 2023 σημείωσε κέρδη πάνω από 7%.
Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό υψηλό για τον χρυσό στις διεθνείς αγορές, διαμορφώθηκε στα 2.074,88 δολάρια και επετεύχθη τον Αύγουστο 2020, εν μέσω κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ακριβά μέταλλα, σήμερα 28/11: το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε 1,1% στα 25,305 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα Ιανουαρίου έκλεισε στο +2,9% και τα 950,20 δολάτια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου υποχώρησε 0,4% στα 1.069,30 δολάρια η ουγγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης