Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να πουλήσει 75.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, έναντι 45 εκατ. δολ.

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να πουλήσει 75.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, έναντι 45 εκατ. δολ.
Η χώρα μας για ακόμη μια φορά βρίσκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ελλάδα να αγοράσει περί τα 75 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία σύμφωνα με τον ρωσικό ιστότοπο avia-pro.
Η χώρα μας για ακόμη μια φορά βρίσκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας...
Την ώρα που η Ευρώπη αναζητά τρόπους να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά λόγω των κυρώσεων και της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα επιλέγει να ενισχύσει την εμπλοκή της στον πόλεμο...

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αρκετή παραγωγική ικανότητα για να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τον απαιτούμενο αριθμό βλημάτων πυροβολικού και η υπόσχεση της ΕΕ να προμηθεύσει στο Κίεβο με ένα εκατομμύριο βλήματα των 155 χιλιοστών έως την άνοιξη του 2024 δεν μπορεί να εκπληρωθεί λόγω βιομηχανικών περιορισμών.
Έτσι το Πεντάγωνο άρχισε να αναζητά πυρομαχικά πυροβολικού από τους συμμάχους και η Ελλάδα έγινε ο πρώτος προορισμός.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Καθημερινής, οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ελλάδα 47 εκατομμύρια δολάρια για 50 χιλιάδες βλήματα των 105 mm, 20 χιλιάδες βλήματα 155 mm και 5 χιλιάδες βλήματα 203 mm από τις εφεδρείες του ελληνικού στρατού.
Η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τα μέρη συνεχίζουν τις συζητήσεις.
Οι οβίδες αναμένεται να ληφθούν από τα ελληνικά αποθέματα, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία παράδοσης εάν επιτευχθεί συμφωνία.
Από πλευράς εμπορικής δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο δίλημμα, ιδιαιτέρως καθώς η πώληση πραγματοποιείται μέσα από την συνήθη οδό της διακρατικής συμφωνίας.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εκείνο δηλαδή των εμπειρογνωμόνων του Στρατού Ξηράς, η πώληση εγκρίθηκε καθώς τα βλήματα χαρακτηρίστηκαν «εύχρηστα, μη επιχειρησιακά αναγκαία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχή του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας η Ελλάδα έχει παραχωρήσει μεγάλο αριθμό αυτού του τύπου των πυρομαχικών προς την Ουκρανία, αυτή τη φορά, ωστόσο, με τιμές δευτερογενούς αγοράς. 
Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί», αλλά αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει μεγάλο μέρος των ρωσικών όπλων της για τις δικές της αμυντικές ανάγκες έγραφε νωρίτερα η αμερικανική Foxnews.
Η Ρωσία, η οποία είχε παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Ελλάδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για δεκαετίες ήταν προμηθευτής όπλων στο μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-300. 

Το δημοσίευμα: 
Καταγραφή_161.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης