Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης ο Dimon της JPMorgan - Εθισμένες, σαν ηρωινομανείς, στο χρέος οι ΗΠΑ, επικίνδυνη η ηγεσία για την οικονομία

Καταπέλτης ο Dimon της JPMorgan - Εθισμένες, σαν ηρωινομανείς, στο χρέος οι ΗΠΑ, επικίνδυνη η ηγεσία για την οικονομία
«Αυτά τα χρήματα είναι σαν την ηρωίνη», είπε ο Dimon στο Global Investment Summit στο Λονδίνο
Οι ΗΠΑ είναι πρακτικά εθισμένες στο χρέος – και αυτό θέτει την οικονομία σε επικίνδυνη θέση, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan, Jamie Dimon.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Wall Street προειδοποίησε για το τεράστιο ποσό χρέους που έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου περίπου ενός τρισεκατομμυρίου που διανεμήθηκε σε επιταγές τόνωσης και των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν από την Federal Reserve για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Αυτές οι ενέργειες διοχέτευσαν ένα τεράστιο ποσό μετρητών στις αγορές των ΗΠΑ, οδηγώντας τις εταιρείες να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη ενώ οι μετοχές εκτινάχθηκαν υψηλότερα το 2021.
«Αυτά τα χρήματα είναι σαν την ηρωίνη», είπε ο Dimon στο Global Investment Summit στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Telegraph.
Τα κίνητρα τροφοδοτήθηκαν από το χρέος γι' αυτό και ήρθε ο πληθωρισμός, ο οποίος ώθησε τη Fed να πατήσει φρένο στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, εξήγησε ο Dimon.
Αυτό απειλεί να θέσει τις αγορές σε κατάσταση αναταραχής, εκτίμησε ο Dimon, βλέποντας μεγάλες περιόδους αστάθειας.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να παραμείνει υψηλός, πρόσθεσε, εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων κρατικών δαπανών.
Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά φέτος και πλησιάζει τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι νομοθέτες διαφωνούν για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
«Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες πληθωριστικές δυνάμεις εκεί έξω», προειδοποίησε ο Dimon.
"Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα επιτόκια να ανέβουν υψηλότερα, ο πληθωρισμός να μην εξαφανιστεί και όλα αυτά να προκαλούν περισσότερα προβλήματα."

Το πρόβλημα του χρέους

Οι αναλυτές πάντως έχουν προειδοποιήσει για πιθανή κρίση που θα αναδυθεί από το πρόβλημα του χρέους των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες.
Εάν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν πορεία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αθετήσουν το χρέος τους σε 20 χρόνια, προέβλεψε το μοντέλο προϋπολογισμού Penn Wharton, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία κοιτάζει επίσης ένα «κοκτέιλ» κινδύνων, πρόσθεσε ο Dimon.
Κατά καιρούς έχει αναφέρει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «την πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει εδώ και δεκαετίες», επικαλούμενος πολέμους, αυξανόμενα επίπεδα χρέους και περιοριστική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης