Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται για εισβολή στη Γουιάνα (Νότια Αμερική)

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται για εισβολή στη Γουιάνα (Νότια Αμερική)
Η συνεχιζόμενη διαμάχη επικεντρώνεται στο Essequibo, μια περιοχή άφθονη σε πετρέλαιο και πολύτιμα ορυκτά
Αναφορές από τις βραζιλιάνικες υπηρεσίες πληροφοριών υποδηλώνουν μια επικείμενη στρατιωτική κίνηση του στρατού της Βενεζουέλας εναντίον της Δημοκρατίας της Γουιάνας τις επόμενες ημέρες, εγείροντας ανησυχίες για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Αμερική γράφει το defence-blog.com/.
Το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας για την επικράτεια του Εσεκίμπο, μια τεράστια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους που βρίσκεται μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας, έχει πυροδοτήσει εντάσεις. Αυτή η περιοχή, μεγαλύτερη από την Ελλάδα, φιλοξενεί αυτόχθονες πληθυσμούς της Γουιάνας και οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία τους.
Η συνεχιζόμενη διαμάχη επικεντρώνεται στο Essequibo, μια περιοχή άφθονη σε πετρέλαιο και πολύτιμα ορυκτά.
Η Βενεζουέλα σκοπεύει να καθορίσει το μέλλον της μέσω δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, με σκοπό να μετατρέψει το Εσεκίμπο σε κράτος της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, οι πρακτικές και νομικές συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς της να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο, παραμένουν ασαφείς, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Περιλαμβάνοντας μια έκταση 61.600 τετραγωνικών μιλίων (159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων), το Essequibo αποτελεί τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας. Ωστόσο, η Βενεζουέλα έχει ιστορικά διεκδικήσει το Essequibo, εντοπίζοντας την κατοχή του από την ισπανική αποικιακή περίοδο. Τα σύνορα που ορίστηκαν από διεθνείς διαιτητές το 1899, κατά την εποχή της Γουιάνας ως βρετανικής αποικίας, αμφισβητήθηκαν από τη Βενεζουέλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η δέσμευση της Βενεζουέλας στις εδαφικές της διεκδικήσεις παρουσιάζει διακυμάνσεις με την πάροδο των ετών. Το 2015, η ανακοίνωση της ExxonMobil για σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου κοντά στο Essequibo αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της Βενεζουέλας για την περιοχή.
Τα επίμαχα όρια διαιτητεύτηκαν από εκπροσώπους από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ΗΠΑ εκπροσώπησαν εν μέρει τη Βενεζουέλα στις συζητήσεις λόγω της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ισχυρισμούς για συμπαιγνία μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων με σκοπό την εξαπάτηση της χώρας τους. Υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του 1966 για την επίλυση της διαφοράς ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική διαιτησία. Η Γουιάνα, η μόνη αγγλόφωνη χώρα στη Νότια Αμερική, υποστηρίζει ότι η αρχική συμφωνία έχει νομική ισχύ και δεσμευτική ισχύ. Το 2018, υπέβαλε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει αυτή τη στάση.
Το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα και η εντεινόμενη ρητορική και από τα δύο έθνη σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή στρατιωτική δράση και περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης