Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή προειδοποίηση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη - Τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα καταστρέψουν την οικονομία

Ηχηρή προειδοποίηση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη - Τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ θα καταστρέψουν την οικονομία
Στην πρώτη του σημαντική ομιλία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να προκαλέσει "περιττή ζημιά" στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω σταθερά υψηλών επιτοκίων, προειδοποίησετην Πέμπτη ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Fabio Panetta.
Ο Fabio Panetta, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι ο γύρος της νομισματικής σύσφιξης, ο οποίος είδε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμη έχει επιδράσει πλήρως και θα συνεχίσει να μειώνει τη ζήτηση στο μέλλον.

 Η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη

Στην πρώτη του σημαντική ομιλία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία κλίνουν καθοδικά.
"Πρέπει να αποφύγουμε περιττές ζημιές στην οικονομική δραστηριότητα και κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι θα έθεταν τελικά σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών", δήλωσε ο Fabio Panetta, μιλώντας για την πολιτική επιτοκίων.
Πριν αναλάβει την Τράπεζα της Ιταλίας αυτόν τον μήνα, ήταν επί σχεδόν τέσσερα χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ με έδρα τη Φρανκφούρτη, όπου θεωρούνταν "περιστέρι" των επιτοκίων.
Το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων συνάδει με τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο της ΕΚΤ για 2%, ανέφερε στην ομιλία του την Πέμπτη.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ του 4% φέτος για να περιορίσει την αύξηση των τιμών, αλλά έχει σηματοδοτήσει σταθερή πολιτική για τα επόμενα τρίμηνα.
Οι αγορές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για την πρώτη μείωση του επιτοκίου, με μια κίνηση να θεωρείται πιθανή μόλις τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης