Διεθνή

ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας για την οικονομική υποστήριξη της Hamas

ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας για την οικονομική υποστήριξη της Hamas
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ «ανησυχεί βαθιά» για τη δυνατότητα της Hamas να συνεχίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων βρίσκοντας οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, αποκάλυψε σήμερα (30/11) ότι συζήτησε με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι η Hamas συγκεντρώνει πόρους στην Τουρκία και ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους του τουρκικού κράτους.
Η Τουρκία κατέχει «εξέχουσα θέση» στα προγράμματα συγκέντρωσης κεφαλαίων της Hamas και η οργάνωση αυτή ενδέχεται να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καθώς αναζητά περισσότερα μετρητά, εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ, είπε ο Bryan Nelson μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Ανησυχούμε βαθιά για τη δυνατότητα της Hamas να συνεχίσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και να βρει οικονομική υποστήριξη (στην Τουρκία) για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δηλώσεις που έκανε μεταξύ των συναντήσεών του με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικές χώρες και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση της Hamas και φιλοξενεί ορισμένα μέλη της.
Ο πρόεδρος Tayipp Erdogan έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της «μαχητές της ελευθερίας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», επικρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες και πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Hamas μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Ο Nelson είπε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Hamas να συγκεντρώσει πόρους από χορηγούς, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Ακόμη και αν η Τουρκία θεωρεί νόμιμη τη Hamas, είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ενδέχεται να παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα.
«Υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τις δικές της νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Nelson, Τούρκοι αξιωματούχοι του υπενθύμισαν ότι η Hamas δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις του νόμου, όμως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απευθείας χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Nelson άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι βοήθησαν τη Μόσχα να συνεχίσει το εμπόριο απαγορευμένων αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης