Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρησμός από Gates για την κλιματική αλλαγή: Τίποτα δεν είναι αρκετό για την αποτροπή υπερθέρμανσης του πλανήτη

Χρησμός από Gates για την κλιματική αλλαγή: Τίποτα δεν είναι αρκετό για την αποτροπή υπερθέρμανσης του πλανήτη
Ο Gates δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο ο πλανήτης να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο για την υπερθέρμανση απηύθυνε ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates.
Ειδικότερα, ο Gates τόνισε ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας, το οποίο οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα.
Μιλώντας στο CNBC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 για το κλίμα, ο Gates δήλωσε ότι είναι «σίγουρα το ποτήρι μισογεμάτο» όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι είναι αισιόδοξος ότι η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη προόδου.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

Τα σχόλια του Gates έρχονται την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ετήσια Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Θεωρείται ευρέως ως μια καίρια ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ και καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα ζητούν το τίμημά τους σε όλο τον κόσμο.
«Θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, πιθανότατα πάνω από τους στόχους μας, και εδώ είναι που έρχεται η προσαρμογή για να πούμε: "Εντάξει, λόγω αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας, τι μπορούμε να κάνουμε που είναι πολύ φθηνό, όπως καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για κακές καιρικές συνθήκες ή καλύτερα μετεωρολογικά δεδομένα για να βοηθήσετε τους αγρότες να ξέρουν πότε να φυτέψουν"».
Ο Gates δήλωσε ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι να προσαρμοστούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.
«Ευτυχώς, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ώστε να μην έχουμε τις ακραίες περιπτώσεις όπως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς [Κελσίου], αλλά δυστυχώς θα χάσουμε πιθανώς ακόμη και τον στόχο των 2 βαθμών. Έτσι, θα έχουμε την προσαρμογή ως προτεραιότητα», δήλωσε ο Gates.
Στην COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο ακριβώς απέχουν από την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού που αποτελεί ορόσημο. Η συμφωνία του 2015 αποσκοπεί στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».
Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης της ενέργειας και της γης.

Μια πολύ δυναμική κατάσταση

Ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού θέτουν τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το UNEP δήλωσε ότι τα ευρήματά του επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη δράση για το κλίμα.
Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται το «ανώτερο όριο» αν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει τα χειρότερα από όσα επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σκέφτεται τις προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, ο Gates απάντησε: «Λοιπόν, υπάρχουν πολλά καταπληκτικά πράγματα που έρχονται μέσω της ανθρώπινης καινοτομίας, καλύτερα φάρμακα, τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχθούν διάφορα πράγματα».
«Την ίδια στιγμή, ξέρετε, έχουμε πόλωση, έχουμε κλιματική αλλαγή και έτσι είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση», συνέχισε. «Συνολικά, βλέπω πολλά θετικά πράγματα, αλλά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην αποφυγή των αρνητικών, διότι θέλουμε όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και πολλές επόμενες γενιές να έχουν μια ακόμη καλύτερη ζωή από ό,τι εμείς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης