Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από Powell (Fed): Πρόωρη η συζήτηση για νομισματική χαλάρωση – Εξετάζουμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Έκπληξη από Powell (Fed): Πρόωρη η συζήτηση για νομισματική χαλάρωση – Εξετάζουμε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αποκαλεί «πρόωρες» τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων
Πρόωρη χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση για νομισματική χαλάρωση και μειώσεις επιτοκίων ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, εκτιμώντας πως ακόμη δεν έχει επέλθει νίκη επί του πληθωρισμού.
Μάλιστα, προς έκπληξη των παρισταμένων, ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες εξετάζουν και νέες αυξήσει επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.
Ειδικότερα, προς έκπληξη των μετεχόντων στην αμερικανική αγορά, αλλά και γενικότερα, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας είπε πως σχεδιάζει να «διατηρήσει την περιοριστική πολιτική» έως ότου είναι διάχυτη η πίστη ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στο 2%.
«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε ότι έχουμε επιτύχει μια αρκετά περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική» είπε ο Pοwell σε ομιλία του στο Spelman College της Ατλάντα.
Ως εκ τούτου, «είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική μας εάν κριθεί σκόπιμο να το κάνουμε».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά, μέχρι πρότινος, προεξοφλούσε νομισματική χαλάρωση και περικοπές επιτοκίων, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη στήριξη ενός ισχυρού ράλι της Wall Street, που έκανε τον Dow Jones να αυξηθεί περισσότερο από 8% τον περασμένο μήνα - νέο υψηλό για το 2023.
Υπενθυμίζεται δε πως έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έδειξε ότι οι τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με πέρυσι και 3,5% εφόσον δεν προσμετρηθούν οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Όπως σημειώνεται, στις πρόσφατες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας οφείλεται εν πολλοίς η πτώση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο Powell είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να είναι «πολύ πάνω» από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Σημειώνοντας ότι ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε ρυθμό 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες σε ετήσια βάση, ο Powell είπε: «Αν και οι χαμηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των τελευταίων λίγων μηνών είναι ευπρόσδεκτες, αυτή η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για οπισθοχώρηση των τιμών στο 2%».
Υπενθυμίζεται πως αφότου, λόγω της πρωτοφανούς νομισματικής χαλάρωσης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 ετών, η ομοσπονδιακή τράπεζα αναγκάστηκε να προχωρήσει –ως τώρα– σε έντεκα επιτοκιακές αυξήσεις, «ανεβάζοντας» το επιτόκιο πολιτικής στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο εύρος του 5,25%-5,5%.
Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της, η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed διατήρησε τα επιτόκια σε επίπεδο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι το μέγιστο επίπεδο, ωστόσο φαίνεται πως οι απόψεις αλλάζουν.
Επισημαίνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι 12-13 Δεκεμβρίου.
«Οι ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό» είπε ο Powell.
«Η νομισματική πολιτική πιστεύεται ότι επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες με χρονική υστέρηση, συνεπώς οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξης πιθανότατα δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές».

Οι traders αναμένουν μειώσεις

Όπως προειπώθηκε, οι traders αναμένουν μειώσεις επιτοκίων, εκτιμώντας πως η Fed όντως έχει ολοκληρώσει τον επιτοκιακό της κύκλο.
Μάλιστα, ευρέως διαδεδομένη είναι η άποψη πως οι περικοπές θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2024.
Τα δε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύουν περικοπές συνολικού ύψους 1,25 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το τέλος του έτους - κάτι που ισοδυναμεί με μειώσεις κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο, ούτε ο Powell ούτε οποιοσδήποτε από τους συναδέλφους του έχει δώσει κάποια ένδειξη ότι σκέφτονται περικοπές, με τoν πρόεδρο της Fed να δηλώνει εξαρτώμενος από τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις του.
«Λαμβάνουμε αποφάσεις συνάντηση με συνάντηση, με βάση το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και τον πληθωρισμό», είπε.
Σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα, χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «πολύ ισχυρή» και πρέπει να προσεχθεί, καθώς ο μειωμένος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης, άρα και στην αύξηση των τιμών.
Σημείωσε επίσης ότι η χαλάρωση των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες ψύχρανε τον πληθωρισμό, και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι αύξησης των επιτοκίων «γίνονται πιο ισορροπημένοι»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης