Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο; Η Γουιάνα αναμένει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εάν η Βενεζουέλα στείλει στρατεύματα - Η επιδείνωση σχέσεων

Νέο μέτωπο; Η Γουιάνα αναμένει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εάν η Βενεζουέλα στείλει στρατεύματα - Η επιδείνωση σχέσεων
Η Γουιάνα, με τη σειρά της, υπολογίζει στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εάν η κατάσταση κλιμακωθεί
Σχετικά Άρθρα

Εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα, οι σχέσεις με την χώρα της Γουιάνας επιδεινώνονται λόγω μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης.
Η αμφισβητούμενη περιοχή της Γουιάνας-Εσεκίμπο είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, εντείνοντας τις εντάσεις.
Στο πλαίσιο των παγκόσμιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, υπάρχει ανησυχία ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρά τις πιθανές απειλές.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή κλιμάκωση της κατάστασης, ειδικά δεδομένης της επιθυμίας της Γουιάνας να φιλοξενήσει ξένα στρατιωτικά σώματα, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από τη Βενεζουέλα.
Για παράδειγμα, η πιθανότητα εισαγωγής αμερικανικών στρατευμάτων ή δημιουργίας στρατιωτικής βάσης σε αμφισβητούμενη περιοχή θα μπορούσε να επιδεινώσει τη σύγκρουση.
Το Καράκας έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της Γουιάνας, συμπεριλαμβανομένης της προκήρυξης διαγωνισμού για μπλοκ πετρελαίου στα ύδατα της επίμαχης ζώνης, θεωρώντας το ως απειλή για την επικράτειά του.
Ωστόσο, το ερώτημα εάν η Βενεζουέλα θα διακινδυνεύσει να χρησιμοποιήσει βία κατά της Γουιάνας παραμένει ανοιχτό, ειδικά δεδομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τη Γουιάνα.
Υπάρχουν εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικούς μισθοφόρους από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, όπου στην εξουσία βρίσκονται εκπρόσωποι των δεξιών κομμάτων.
Η Γουιάνα, με τη σειρά της, υπολογίζει στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εάν η κατάσταση κλιμακωθεί.
Η συνολική εικόνα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δείχνει μια πολύπλοκη συνένωση εγχώριων και διεθνών παραγόντων που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης