Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω διαστήματος και σε… real time η Ρωσία εκμηδενίζει τις ΗΠΑ και τελειώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μέσω διαστήματος και σε… real time η Ρωσία εκμηδενίζει τις ΗΠΑ και τελειώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Με τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας η Ρωσία θα εξουδετερώσει πλήρως τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία και θα επιταχύνει τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πεδίο 
Μέσω διαστήματος τελικά η Ρωσία σχεδιάζει να επισφραγίσει την αναμενόμενη νίκη της στην Ουκρανία.
Ενισχύει πυρετωδώς τις ικανότητές της στη διαστημική τεχνολογία για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Την 1η Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει εικόνες υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται μέσω ενός δορυφορικού συστήματος τηλεπισκόπησης παντός καιρού της Γης.
Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε πως αυτές οι εικόνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιχειρησιακών στόχων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergey Shoigu, η ΄Ενωση Έρευνας και Παραγωγής Lavochkin εργάζεται για τη δημιουργία ενός διαστημικού συστήματος για παντός καιρού τηλεπισκόπηση της Γης, το οποίο θα επιτρέψει τη λήψη εικόνων του εδάφους ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών και του φωτός.
«Τέτοιες εικόνες υψηλής ανάλυσης σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν προς το συμφέρον των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Shoigu κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εκτόξευση του Soyuz

Λίγες μέρες πριν από αυτή την ανακοίνωση, η Μόσχα εκτόξευσε έναν πύραυλο Soyuz-2.1b που μεταφέρει έναν στρατιωτικό δορυφόρο από το διαστημικό σταθμό Plesetsk.
Ο δορυφόρος που εκτοξεύτηκε ήταν ο αναγνωριστικός Bars-M No. 5, ο οποίος τοποθετήθηκε σε ηλιακή τροχιά τον Νοέμβριο του 2023.
Η σειρά δορυφόρων Bars-M διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα της Ρωσίας, με αυτή την τελευταία εκτόξευση να σηματοδοτεί την πέμπτη δόση αυτών των προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών πλατφορμών επιτήρησης περιοχών.
Συγκεκριμένα, αυτοί οι δορυφόροι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη στρατιωτική χαρτογραφία, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης για στρατηγικές τοπογραφικές εκτιμήσεις που είναι απαραίτητες για τον αμυντικό σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη του αναγνωριστικού δορυφόρου της σειράς δορυφόρων Bars-M είναι η τρίτη από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας (SMO) στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν τις προσπάθειες της Μόσχας να ενισχύσει τις ικανότητες της επιτήρησης εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης που καταγράφονται από το διάστημα προσφέρουν πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα γεγονότα στο έδαφος, παρέχοντας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, εικόνες υψηλής ανάλυσης, που καταγράφηκαν κυρίως από δορυφόρους που λειτουργούν από δυτικές ιδιωτικές εταιρείες ενίσχυσαν νωρίτερα και την Ουκρανία.
satelite_1.JPG
Ο ανεκτίμητος Glonass - K2

Τον Αύγουστο, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο που μετέφερε τον δορυφόρο Glonass-K2, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη αναβάθμιση του δικτύου της.
Αυτό το φιλόδοξο έργο γενικής επισκευής έχει εκτιμώμενο κόστος 484 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εν λόγω εκτόξευση θέτει τις βάσεις για μια παρατεταμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δυνατοτήτων του συστήματος Glonass.

Το στρατοσφαιρικό σύμπλεγμα

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει και το λεγόμενο σύμπλεγμα αναγνώρισης και κρούσης από τη στρατόσφαιρα.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Izvestia το σύστημα αυτό θα απαρτίζεται από ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και οπτικο-ηλεκτρονικούς σταθμούς.
Το μελλοντικό στρατοσφαιρικό σύμπλεγμα θα χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση στόχων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης.
Θα μπορεί επίσης να ορίζει στόχους για την επακόλουθη καταστροφή τους από όπλα υψηλής ακρίβειας της αεροπορίας και των ναυτικών δυνάμεων.
Ο εξοπλισμός του συγκροτήματος θα περιλαμβάνει αιωρούμενα εμπορευματοκιβώτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών ανάπτυξης του Sych.
Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στο αεροσκάφος M-55 Geophysics μεγάλου ύψους.
stratosphere_complex_1.jpg

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Dmitry Kornev, το στρατοσφαιρικό σύμπλεγμα χρειάζεται κυρίως για τις χερσαίες δυνάμεις, ιδίως για τα πληρώματα των Smerch και Tornado-S MLRS, καθώς και για τις ταξιαρχίες πυραύλων Iskander.
Θα μπορεί επίσης να μεταδίδει πληροφορίες σε πληρώματα βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-34 και Su-34M.
MLRS.jpg
Επιπλέον, το νέο σύστημα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης αεροσκαφών MiG-31 οπλισμένων με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, καθώς και πυραύλων cruise θαλάσσης και ξηράς.
Τον Ιανουάριο του 2020, η εφημερίδα Izvestia έγραψε επικαλούμενη πηγές στο υπουργείο Άμυνας ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις θα παραλάβουν το αναβαθμισμένο αεροσκάφος Su-34 έως το 2027.
Το αεροσκάφος θα αναβαθμιστεί με βάση την εμπειρία μάχης στη Συρία.

Το σύστημα που μπλοκάρει τους δορυφόρους των αντιπάλων

Εξάλλου η Μόσχα έχει αναπτύξει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που μπορεί να μπλοκάρει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων.
«Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού πλέγματος έχουν αναπτύξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να μπλοκάρει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά με το σήμα του, σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται το Ria Novosti.
Χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, η πηγή πρόσθεσε ότι σε μικρότερη απόσταση, η ισχύς του νέου συστήματος είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού.
Η Ρωσία επέδειξε τις δυνατότητές της κατά των δορυφόρων χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο ASAT τον Νοέμβριο του 2021 με τον οποίο κατέστρεψε με επιτυχία έναν από τους ανενεργούς δορυφόρους της σοβιετικής εποχής, δημιουργώντας 1.500 κομμάτια συντριμμιών.
space.jpg
Στη συνέχεια, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαπέλυσε μια κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία επικοινωνιών με έδρα τις ΗΠΑ, τη Viasat, για να ακρωτηριάσει την ουκρανική διοίκηση και τον έλεγχο, που βασιζόταν στο δορυφορικό τερματικό του ομίλου.
Η κυβερνοεπίθεση ήταν πολύ αποτελεσματική, όπως παραδέχτηκε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας, Victor Zhora, ο οποίος είπε ότι προκάλεσε «τεράστιο πρόβλημα στις επικοινωνίες στην αρχή του πολέμου».
Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης ήταν ευρείας εμβέλειας, καθώς χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη τέθηκαν επίσης εκτός σύνδεσης.
laser_1.jpg

Για παράδειγμα, στη Γαλλία, σύμφωνα με την Orange, μια γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, 9.000 συνδρομητές μιας δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου που παρέχεται από τη θυγατρική της, Nordnet, έμειναν χωρίς internet.
Ομοίως, περίπου το ένα τρίτο των 40.000 συνδρομητών της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου bigblu με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις στο δορυφορικό δίκτυο Viasat.
Οι διακοπές έριξαν επίσης εκτός σύνδεσης σχεδόν 5.800 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, με συνδυασμένη ισχύ 11 γιγαβάτ.
Έτσι, συνολικά, η Ρωσία έχει ήδη τρομερές κινητικές αλλά και μη κινητικές αντιδορυφορικές ικανότητες και τα πρόσφατα νέα για την ανάπτυξη ενός συστήματος EW για παρεμβολές δορυφόρων μπορούν να θεωρηθούν ως μια κίνηση προς την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης